Nicio firmă nu s-a prezentat la licitația de operare a stației de deșeuri de la Sînpaul
Publicat de Corina Muntean, 26 ianuarie 2018, 16:27
Este pentru a treia oară că se întâmplă acest lucru.
Radu Spinei, managerul de proiect din partea Consiliului Judeţean Mureş, a declarat pentru RTM că deocamdată niciun operator nu și-a asumat riscuri legate de asigurarea unei cantități minime de deșeuri, un grad de compactare minim stabilit și colectarea selectivă.
Radu Spinei a mai spus că procedurile de licitație prin SEAP se reiau săptămâna viitoare.
CJ Mureș dă asigurări că operatorul va completa din alte surse cantitatea minimă de deșeuri necesară:
Sunt trei riscuri principale, asigurarea cantității minime de deșeu, de 65 de mii de tone pe an, de intrare în vederea procesării lor în stația TMB. Al doilea risc, atingrea unui indicator de performanță de reducere, deci în urma tratării în stația de Tratare Mecano-Biologică, deșeurile trebuie să sufere o reducere masică de minimum 19 la sută. Al treilea risc, este legat de compoziția deșeurilor; până când sistemul nu intră în funcțiune, însă se trimit deșeuri în amestec.”
Pentru ca sistemul integrat de gestionare a deșeurilor să funcționeze conform normelor, mai trebuie stabilit și un operator la depozitul zonal Sînpaul, unul pentru stația de transfer-sortare-compostare de la Cristești-Vălureni, precum și delegarea colectării și transportului separat al deșeurilor în întreg județul.
Managerul de proiect estimează că toate contractile de operare vor fi atribuite până la începutul semestrului II, dacă nu apar contestații.
Proiectul ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Mureş’ are o valoare totală de 45,2 milioane de euro fără TVA, fiind finalizat în proporţie de 99% .
Depozitul ecologic zonal de la Sânpaul a fost dat în folosinţă în luna februarie, pentru a rezolva criza deşeurilor cu care se confrunta judeţul de mai multă vreme.
Valeriu Russu