Nicio economie nu va fi scutită de impactul coronavirusului

Publicat de Corina Muntean, 8 aprilie 2020, 15:19 / actualizat: 9 august 2020, 12:11
Chiar şi ţările cu mai puţine cazuri şi mai puţin dependente economic vor fi afectate de efectele înregistrate în întreaga lume. Impactul depinde de amploarea focarului la nivel local şi de pieţele-cheie în ceea ce priveşte schimburile comerciale. Totuşi, unele state vor resimţi din plin şocul actualei crize.
Perspectivele de creştere economică sunt ajustate constant de firmele de consultanţă financiară şi bancară din întreaga lume, care urmăresc evoluţia statelor de pe fiecare continent în plină criză generată de pandemia de coronavirus. Între acestea se numără şi JP Morgan, care publică săptămânal prognoze pentru economii din întreaga lume. Una dintre aceste prognoze se apleacă asupra celor mai puternic afectate naţiuni.
Potrivit economiştilor americani, prima din ţările vizate ar putea fi Mexicul, care se confruntă cu o ajustare de 8,5% din PIB faţă de estimările iniţiale. Mexicul depinde mult de SUA, iar cea mai mare economie a lumii a fost şi ea lovită de pandemia de coronavirus, având o rată a şomajului în creştere, iar comerţul şi turismul transfrontalier în scădere abruptă. Chiar şi Statele Unite preconizează o scădere de 5,3% a PIB-ului, ceea ce ar transforma economia americană în a patra cea mai afectată din listă. Pe locul 2 în lista ţărilor cu riscul cel mai ridicat se plasează Africa de Sud, care e posibil să se confrunte, la rândul său, cu o scădere de 7,5% a PIB-ului.
Aproximativ jumătate din economia Africii de Sud este închisă, iar economiştii aşteaptă la un deficit bugetar cuprins între 10 şi 12% din PIB în acest an, o povară grea pentru o ţară cu probleme. Urmează Noua Zeelandă, care a început anul cu o estimare serioasă de scădere a PIB-ului, de 2,4%, la care se adaugă şi o recesiune de 4,8%. Rezultă o reducere cu 7,2% a creşterii economice, a treia cea mai mare din listă. Impactul ar putea fi similar cu cel din Australia, care va întrerupe lanţul de 28 de ani fără recesiune, devenind a cincea cea mai afectată naţiune din listă, după SUA. Ambele economii din Pacific vor fi afectate de prăbuşirea cererii din Asia. Thailanda este al 6-lea stat pe lista neagră, creşterea proiectată în 2020, de 2,8%, devenind în prezent o contracţie de 3,3%. Asta înseamnă o scădere de 6,1 puncte procentuale, în mare tot din cauza dependenţei de China şi a scăderii încasărilor din turism.
Pe lista JP Morgan privind previziunile scăderii economiliior cauzate de criza generată de coronavirus se mai află, deloc întâmplător Spania şi Italia. Ambele ţări europene sunt vizate în acest an de o recesiune aproape identică, de 4%. Blocajele îndelungate au redus producţia, în timp ce turismul a avut la fel de mult de suferit. De remarcat însă precizarea economiştilor americani: succesul sau eşecul eforturilor guvernelor şi băncilor centrale contează, deoarece acestea pot determina ulterior depăşirii cizei ritmul de recuperare a pierderilor şi de intrare pe +.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.jpmorganchase.com