Nici un copil COVID pozitiv nu este internat în spitalele mureșene
Publicat de MIRELA ROTAR, 10 ianuarie 2022, 11:43 / actualizat: 11 ianuarie 2022, 15:07
La Spitalul Clinic Județean Mureș nu a mai fost internat nici un copil infectat cu SARS-CoV-2 de mai bine de o lună. Totodată, numărul cazurilor grave este în scădere, în ciuda creșterii infectărilor, spun reprezentanții spitalului.
Nici un caz de Omicron nu a fost confirmat până acum în spital.
5.500 de pacienți COVID-pozitivi au fost tratați de la începutul pandemiei, iar structura unității se va adapta în cazul creșterii cazurilor.
La această dată sunt 150 de paturi dedicate pacienților COVID, dar numărul lor a fost aproape dublu în perioada valului 4, precizează managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan:
La Spitalul Județean Mureș avem internați 31 de pacienți COVID-pozitivi dintre care 6 sunt în terapie intensivă. Față de săptămâna trecută se observă o ușoară creștere dar numărul cazurilor de terapie intensivă se pare că este constant sau chiar în scădere. În ultima lună, nu am avut nici un copil internat doar suspecți și care ulterior s-au dovedit a fi negativi. Chiar am avut și un nou născut din mamă pozitivă dar bebelușul a fost negativ.
Unul din cei doi mureșeni confirmați cu varianta Omicron, cu o formă medie de boală, a fost tratat în spital. Alte probe se află la Institutul Cantacuzino pentru secvențiere.
Toate spitalele din județ au suficiente stocuri de medicamente și își vor adapta numărul de paturi la nevoie, ne asigură șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan:
La nivelul județului Mureș, unitățile sanitare cu paturi au un plan de reziliență, adică își modifică numărul de paturi pentru tratamentul pacienților Covid în funcție de numărul de pacienți care necesită internare. În ceea ce privește copiii, nu am avut presiune pe sistemul de sănătate până acum dar avem în vedere și aceste scenarii. Nu avem copii internați până la ora actuală. Fiecare spital are un stoc de medicamente și până acum n u am avut probleme în tratamentul pacienților Covid. Din cele două cazuri de Omicron, unul a fost tratat la domiciliu și unul a fost internat cu o formă medie. Sunt în curs de secvențiere și alte probe…
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a atras atenția că este nevoie de o coordonare a asistenței medicale spitalicești pentru copii.
Acesta mai spune că în România se înregistrează în prezent o transmitere sporadică a tulpinii Omicron, însă este posibil ca în săptămânile următoare să există o transmitere comunitară.
Rafila estimează un milion de infectări în valul 5, însă formele de boală vor fi mai moderate.
Simptomele care pot indica infecția cu Omicron sunt dureri în gât, mai puțin intense, transpirații abundente în timpul nopții, astenie, dureri musculare, febră sau sindrom digestiv, mai informează ministru Alexandru Rafila.
Cristina Bulbescu