Nici teama de cutremur nu-i mai determină pe români să se asigure

Publicat de radiomures, 30 octombrie 2018, 17:28
Creșterea cu 2% a numărului poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţei în luna august, faţă de perioada similară a anului trecut, nu e semnificativă, apreciază companiile de asigurări. Explicația ar fi că asigurările facultative sunt mult mai cuprinzătoare decât cele obligatorii, cred asiguratorii.
Alexandru Negrea, directorul filialei mureșe a unei companii de asigurări, consdieră că în Transilvania educația financiară este ceva mai ridicată decât în restul țării, iar în București, aflat pe locul doi, oamenii se asigură din teama de cutremur:
Această creștere s-ar putea să fie datorată faptului că mulți asigurați au optat pentru încheierea unei polițe facultative, care nu poate fi încheiată decât cu o poliță obligatorie. Luna august este, de regulă, a concediilor, și cresc vânzările pentru că multă lumea pleacă de acasă un timp mai îndelungat și atunci se gândesc să-și asigure bunurile. Iar locatarii acelor zone seismice, la prima de asigurare care li se percepe în momentul încheieri unei polițe, sunt taxați diferit. De exemplu, în regiunea Vrancea, un asigurat pentru același tip de clădire plătește mai mult decât un asigurat din Cluj.
Târgumureșenii sunt destul de disciplinați și încheie asigurarea obligatorie a locuinței.
Potrivit legislației în vigoare, primăriile sunt cele care îi sancționează pe cei ce nu își asigură obligatoriu bunurile. La Tg. Mureș, niciun cetățean nu a fost amendat în ultimii 10 ani, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Aurel Trif:
Până în prezent, Primăria municipiului Tg. Mureș nu a aplicat nicio amendă proprietarilor care nu au încheiat contracte de asigurare obligatporie a locuințelor.
Potrivit Societăţii de asigurare împotriva dezastrelor naturale, în România erau încehiate, în august, peste 1,7 milioane de poliţe obligatorii de asigurări, adică pentru 20% din totalul locuințelor existente.
Poliţele costă 20 euro în cazul caselor din beton sau caramidă, suma maximă asigurată fiind 20.000 euro, şi 10 euro pentru locuinţele din chirpici, suma asigurată fiind de 10.000 euro.
Valeriu Russu