Nici o primăvară fără ciori, la Tg. Mureș

Publicat de Corina Muntean, 1 martie 2019, 17:35 / actualizat: 2 martie 2019, 9:46
Cel puțin 1.000 de ciori își vor face cuiburile în primăvara aceasta, cel mai probabil în cartierele din Târgu-Mureș, atrag atenția reprezentanții Asociației Milvus.
Numeroși cetățeni s-au plâns de coloniile de ciori, a precizat într-o conferință de presă președintele Asociației, biologul Papp Tamas:
Ne-am decis să vorbim de cioara de semănătură care este o pasăre problemă și la Târgu-Mureș dar și în foarte multe localități. Sunt plângeri din partea oamenilor pentru că cioara este o pasăre cântătoare dar cântecul lor nu este foarte frumos și nici aspectul… Cioara de semănătură este o specie care cuibărește în colonii și asta e o problemă pentru că coloniile sunt gălăgioase.”
Multe ciori și-au stabilit perimetrul în cartierele 7 Noiembrie și Cornișa, după ce au fost alungate de pe așa-numita ”insula partidului”.
O altă problemă, spune Papp Tamas, este lipsa de comunicare cu municipalitatea pentru găsirea de soluții bune pentru mediu:
Problema este că Primăria încearcă să rezolve această problemă prin tăierea de arbori sau toaletarea lor, între ghilimele, dar tăiem aici și poate că colonia se mută dincolo și aruncăm pisica în curtea vecinului, adică în cartierul celălalt. Noi am venit cu idei acum 4, 5 ani când ne-a contactat Primăria dar de atunci nu au mai fost discuții, ceea ce ne pare rău pentru că noi credem că ar trebui să găsim soluții împreună. Practic, pentru că noi monitorizăm coloniile de ciori, am înregistrat anul trecut o creștere semnificativă în cartierele 7 Noiembrie și Cornișa unde au intrat peste 100 de noi perechi de ciori deranjând sute de oameni, poate chiar mii, în loc să rămână acolo pe Malul Mureșului unde era mult mai bine și nu deranjau pe nimeni, practic.”
Primăria Târgu-Mureș este deschisă la orice colaborare, susținepurtătorul de cuvânt Cosmin Blaga:
Ne bucurăm că există interesul unor ONG-uri să se ocupe de problema ciorilor din Târgu-Mureș. Nu i-am văzut foarte activi deși obiectul lor de activitate este tocmai să protejeze păsările… Dacă facem referire la tăierile de arbori, în primul rând aș vrea să se clarifice ce nemulțumire au dar noi suntem deschiși la orice colaborare. Dacă au soluții, îi invităm să se adreseze municipalității, să discutăm, poate împreună găsim un numitor comun pentru rezolvarea acestei situații.”
Cele mai mari probleme cu ciorile deabia acum încep deoarece ceea ce vedem iarna prin Târgu-Mureș sunt ciori din Ucraina și Rusia iar cele autohtone urmează să apară, spune președintele Milvus, Papp Tamas:
O parte dintre aceste păsări vin la noi, migrează practic, pentru că în Rusia, Ucraina, iarna este mai grea, iar cele de3 la noi, o parte pleacă mai la sud. Le place probabil mai mult Grecia, nu știm unde se duc. Acum este cotitura, deci se întorc ale noastre și în două săptămâni sigur vor începe să-și facă cuiburile. Atunci încep problemele.”
Reprezentanții Milvus propun formarea coloniilor de ciori prin plantarea de plopi înafara orașului, precum zona vechii gropi de gunoi.
Asociația nu poate beneficia, însă, de finanțare europeană pentru protejarea ciorilor de semănătură deoarece acestea nu sunt pe lista păsărilor strict protejate.
Totuși, în perioada 15 martie – 15 august, ciorile nu pot fi împușcate sau gonite, ele fiind protejate de lege.
Cristina Bulbescu