Nici o amendă pentru trotuarele necurățate de gheață, la Tg. Mureș

Publicat de Corina Muntean, 21 ianuarie 2019, 17:41 / actualizat: 24 ianuarie 2019, 9:12
Câteva sute de atenționări au fost distribuite de Poliția Locală din Târgu-Mureș atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, pentru necurățarea trotuarelor, în ultimele săptămâni. Aceștia s-au conformat, motiv pentru care nu s-au aplicat amenzi.
Obligația de a curăța trotuarele de zăpadă și gheață sau imobilele de țurțuri de gheață aparține exclusiv proprietarilor și asociațiilor, a precizat Raul Matiș, șef serviciu la Poliția Locală Târgu-Mureș:
Poliția Locală prin cadrele aflate în teren a distribuit peste 600 de atenționări sub forma unor flaiere persoanelor fizice și juridice prin care li s-a pus în vedere să respecte prevederile legale. Nu s-au aplicat sancțiuni contravenționale până în prezent întrucât toți cei atenționați au fost cât se poate de receptivi și s-au conformat. Dar, vreau să vă spun, spre exemplu, că am avut situații în care polițiștii locali au solicitat sprijinul ISU pentru a intervenii de urgență la unele imobile unde țurțurii de gheață stăteau să cadă de pe acoperiș.”
Totuși, există zone și trotuare în oraș care nu aparțin de asociații, ci de domeniul public. Acestea sunt pline de gheață, iarnă de iarnă, și nu le curăță nimeni.
Ele ar putea fi curățate de angajații Salubriserv în urma unor solicitări făcute de asociații, spune șeful Administrației Domeniului Public din Târgu-Mureș, Florian Moldovan:
În hotărârile de Consiliu, locatarii care au proprietăți în zona căilor de acces pietonale trebuie să-și facă deszăpezirea. Responsabilitatea revine asociațiilor atunci când există alei în jurul blocului. În general, în zona trotuarelor unde nu există proprietăți și locuințe, acolo se intervine prin serviciul de deszăpezire al municipiului. În cazul în care există alei foarte late și asociația nu face față, atunci intervenim și îi sprijinim.”
Efectul trotuarelor necurățate se vede la serviciul de urgență al spitalelor unde ajung o serie de cetățeni cu luxații sau chiar fracturi.
Totuși, târgumureșenii cred că în astfel de situații, oamenii ar trebui să dea dovadă de spirit civic:
Circa 430 de urgențe ortopedice s-au înregistrat în ultimele două săptămâni la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș, majoritatea pacienților fiind cu luxații și fracturi din cauza căzăturilor pe gheață.
Mai mult de jumătate din cazuri au necesitat internare iar unii pacienți au suferit și intervenții chirurgicale.
Cristina Bulbescu