Nici fotbalul nu mai e ce-a fost…

Publicat de Corina Muntean, 5 ianuarie 2021, 11:09 / actualizat: 7 ianuarie 2021, 20:11
În 2020, anul pandemiei, s-a ivit la orizont spectrul degringoladei în economia fotbalului mondial, din care riscă să sufere multe cluburi și -odată cu ele- sportul rege. Este fotbalul pe cale să treacă prin cel mai profund declin de la inventarea sa?
Tribune golite, mercato lânced, drepturi TV în declin: bula fotbalului pare să se fi spart sub efectul pandemiei de Covid-19, perspectivele fiind îngrijorătoare pentru anul 2021, în care cluburile ar urma să piardă miliarde de euro. Pe hârtie, sportul cu balonul rotund ar fi trebuit să navigheze în 2020 spre noi recorduri financiare, de miliarde. În schimb, criza sanitară a pus totul la pământ. Competiţiile au fost întrerupte mai multe luni în primăvară pentru a stopa răspândirea coronavirusului, lucru nemaivăzut în Europa pe timp de pace. Autorităţile au impus disputarea meciurilor cu un număr redus de spectatori sau cu porţile închise, iar aceste decizii au secat veniturile obţinute din vânzarea biletelor.
Fără fluxuri de numerar în timpul carantinei cluburile au fost nevoite să recurgă la reducerea cheltuielilor atât cât au putut. Printre soluţiile găsite au fost şomajul parţial, reduceri temporare ale salariilor jucătorilor sau amânarea plăţii salariului, dar și concedierea personalului. În total, cluburile europene ar putea pierde până la 4 miliarde euro de la începutul pandemiei până în vara lui 2021, potrivit Asociaţiei europene a cluburilor (ECA).
O consecinţă a fost că în mercato de vară cheltuielile pentru transferuri au scăzut mai mult ca oricând: -43% în medie pentru cele cinci mari campionate, potrivit calculelor Observatorului pentru fotbal (CIES), şi până la -75% în Spania, unde cei doi giganţi, Real Madrid şi FC Barcelona, sunt obligaţi de acum să reducă drastic masa salarială. Confruntată cu această scădere, care afectează şi federaţiile naţionale, UEFA a virat anticipat 236,5 milioane de euro membrilor săi pentru a permite un răspuns rapid la problemele create de pandemie.
La rândul său, FIFA a promis un plan de 1,5 miliarde de dolari, combinând subvenţii şi împrumuturi către mai mult de 150 de asociaţii naţionale. Departe de strălucirea marilor campionate europene, unii fotbalişti profesionişti s-au trezit însă fără resurse după oprirea competiţiilor, cum s-a întâmplat în Coasta de Fildeș sau Indonezia. În acest context, se pune întrebarea dacă fotbalul mondial riscă falimentul.
Cluburile mari ‘nu sunt în pericol la ora actuală fiindcă au mulţi suporteri, o marcă…’, a spus Raffaele Poli, responsabil al CIES, care este îngrijorat mai degrabă pentru ‘bugetele mici’. ‘Cu cât durează mai mult, cu atât e mai rău, inclusiv pentru noile generaţii, deja mult mai pasionate de jocurile video şi de sporturile electronice decât de fotbal…’, a spus oficialul.
Perspectivele nu sunt îmbucurătoare, deci, nici pentru sportul rege.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.