Nici firmele și nici salariații nu susțin trecerea contribuţiilor sociale la angajaţi

Publicat de radiomures, 21 decembrie 2017, 13:17
Peste 85% dintre oamenii de afaceri nu sunt de acord cu trecerea contribuţiilor sociale la angajaţi, potrivit unui sondaj comandat de Consiliul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.
20% dintre întreprinzători au spus că nu vor putea face decât compensarea parţială a contribuţiilor. Deci, în 20% din situaţii salariile nete vor scădea, spune reprezentantul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, prim-vicepreședinte Radu Bălănean:
Gândiți-vă la câte contracte există în România, toate trebuie modificate. O muncă neplătită pe care sunt obligate firmele să o efectueze. Bine-nțeles că sunt probleme cu angajații pentru că angajatul nu-și dorește să-i fie afectat în niciun fel salariul. Ori asta înseamnă să se facă o ușoară creștere de salariu pentru a rămâne aceeași sumă netă. Foarte puțin probabil vor fi rezultate semnificative la nivel bugetar. În schimb e dat totul peste cap din acest punct de vedere al contractelor de muncă.”
Reprezentanții salariaților sunt și ei sceptici în privința avantajelor trecerii contribuțiilor la angajați. Liderul CNSLR Frăția Mureș, Călin Cociș:
Ei negociază salariul net astfel încât de la 1 ianuarie 2018 salariații să nu piardă din salariul net pe care îl încasau. Deși, din analizele pe care le-am făcut noi, efectele Ordonanței 79 se vor resimți mai pregnant în anii ce urmează când vor avea loc creșteri de salarii fie prin acte normative fie prin negocieri, câștigul net al salariatului va avea de suferit.”
Poziția patronatelor este că se conformează măsurii guvernamentale, declară secretarul general al Uniunii Generale a Industriaşilor din România, Ștefan Rădeanu:
Se practică și în SUA. Nu cred că sunt probleme față de salariați pentru că orice angajator își ține angajatul. Cred că s-a creat o psihoză și acum dacă avem și salariul minim pe economie crescut nu cred că există probleme. A fost votată și în Consiliul Economic și Social. Ne conformăm.”
Același sondaj comandat de Consiliul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii arată că 10% dintre manageri spun că vor compensa această creştere nu prin salariu, ci prin alte măsuri, cum ar fi primele.
La sondajul realizat în perioada 12-18 decembrie au răspuns 328 de oameni de afaceri.
Marcela German