Nerespectarea protecţiei muncii, principala cauză a accidentelor de muncă

Publicat de radiomures, 25 aprilie 2017, 14:11
Cele mai frecvente se produc în domeniul construcţiilor, în exploatările forestiere sau în transporturi.
Dacă accidentele rutiere sunt mai greu de prevenit, multe din cele produse în celelalte domenii ar putea fi evitate dacă angajaţii ar purta echipamentul de protecţie sau ar respecta regulile de protecţie a muncii.
Inspectorul şef al ITM Mureş, Andrei Mureşan:
Cele mai expuse categorii sunt cele din domeniul construcţiilor, domeniul exploatărilor forestiere şi transporturile rutiere. Din păcate, pe aceste zone am avut cel mai mare număr de accidente rutiere. Putem spune că în proporţie de 50% nu se respectă elementarele proceduri de securitate, sănătate în muncă. Am avut şi situaţii în care personalul era echipat, avea echipament, era instruit dar, din păcate, nu purta echipamentul. Aceste situaţii se întâlnesc cel mai des în zona şantierelor de construcţii unde, pe timp de vară, mulţi muncitori renunţă la purtarea echipamentului de protecţie.”
Andrei Mureşan a mai arătat că, în cazul unui accident de muncă, poate fi sancţionat atât angajatorul, cât şi angajatul:
În toate accidentele cu ITM, deci cu incapacitate temporară de muncă, cercetarea evenimentelor se face de către angajator, urmând ca dosarul de cercetare să fie înaintat spre avizare Inspectoratului Teritorial de Muncă, unde inspectorul şef avizează dosarul. O dată cu cercetarea, angajatorul stabileşte şi sancţiunile pe care le poate lua împotriva celor care au greşit, care au determinat producerea evenimentului, iar o dată cu cercetarea de către Inspectorat, se pot dispune şi sancţiuni împotriva angajatorului. Deci sunt împărţite sancţiunile, pot fi sancţionaţi atât angajaţii, cât şi angajatorul.”
În fiecare an, la 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii sărbătorește Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial.
Raluca Creţ