Nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi poate atrage amenzi de până la o sută de mii de lei

Publicat de Stan Lucian, 11 aprilie 2025, 18:56
Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi a fost publicat în Monitorul Oficial zilele trecute şi conţine formularele privind procesele verbale de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor.
Parcarea fără drept pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități este o practică des întâlnită în România. Potrivit legislației în vigoare, fapta se sancționează cu până la 10.000 de lei amendă și ridicarea mijlocului de transport.
De asemenea, îngrădirea accesului la educație pentru persoanele cu dizabilități se sancționează cu amenzi care pot ajunge până la 20.000 de lei, iar autoritățile și instituțiile publice care nu au minimum 4% persoane cu handicap din numărul total de angajați riscă amenzi până la 50.000 de lei.
Amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei în cazul comisiilor de evaluare care nu stabilesc un termen permanent de valabilitate a certificatului de handicap pentru persoanele cu afecțiuni ireversibile, care nu pot urma programe de recuperare.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor revin inspectorilor sociali, reprezentanților Inspecției Muncii și polițiștilor de la Rutieră.
În România, peste 960 de mii de persoane sunt încadrate într-un grad de handicap, aproape jumătate fiind adulţi.
Dintre aceştia, puţini sunt angajaţi – arată datele oficiale. Ministerul Muncii îşi propune ca ţara noastră să atingă până în 2027 o rată de angajare de cel puţin 55 la sută din numărul total al persoanelor cu dizabilităţi – potrivit unei postări pe pagina de facebook instituţiei.
Sursa: RRA