Nereguli la Serviciul Județean de Ambulanță Brașov

Publicat de Rotar Mirela, 25 septembrie 2023, 07:07
Mai mulți angajați ai Serviciului Județean de Ambulanță Brașov îl acuză pe managerul interimar David Levente de administrare defectuoasă a activității și de comportament abuziv.
Ca urmare, îi cer să plece de la conducerea serviciului.
Președintele Grupei Sindicale Solidaritatea Sanitară – SAJ Brașov, Georgiana Toflea:
Marea noastră problemă este lipsa acută de personal, lipsa acută de auto-sanitare, condițiile în care lucrăm… Avem autosanitare fără aer condiționat, la care deschidem doar geamul să ne răcorim. Avem imputări de combustibil pe aceste auto-sanitare, suntem obosiți, suntem stresați, suntem tracasați. Din păcate, nu avem nici o linie de dialog deschisă cu domnul manager (…) Mai mult, prin acțiunile sale, manifestate prin discriminare, victimizare și tratament abuziv, a dus la îngrădirea unor drepturi legitime și producerea unor pagube materiale, unora dintre membri noștri de sindicat.
Ambulanțe nesigure din cauza defectiunilor ignorate și vieți puse în pericol, atât ale angajaților, cât și ale pacienților. Acestea sunt doar câteva din nemulțumirile unora dintre ambulanțierii brașoveni:
Prin hotărârea conducerii, noi de fiecare dată ieșim cu ambulanțele la risc. Nu avem semnătura revizorului tehnic. Deci, oricând se poate întâmpla orice, pui viața pacientului, pui viața echipajului în pericol. Deci mașinile normale ar trebui verificate. Noi înainte am avut revizor tehnic care la schimb de tură venea cu cricul, le ridica, verifica jocurile, se uita la furtunile de frână, plecai câtuși de cât cu inima împăcată că totuși ai siguranță pe acea mașină. Acuma, dă-i drumul! Nu putem folosi aerul condiționat, nu putem folosi sirocourile, pentru că ni se impută motorina consumată suplimentar.
Managerul SAJ Brașov, David Levente, respinge toate acuzațiile angajaților, însă recunoaste că sunt probleme atât în privința dotărilor, cât și a deficitului de personal:
Din punct de vedere al numărului de autosanitare, la momentul de față parcul auto are 72 de ambulanțe, din care 20 sunt casabile. 52 de ambulanțe sunt active. Din acestea 52, unele mai au defecțiuni și care stau prin service-uri, să spunem un număr mediu de 10. Deci ne putem baza, în medie, pe 42 de ambulanțe. Din punct de vedere tehnic, autosanitarele au defecțiuni, dar nu sunt lăsate în lucru cu defecțiuni care să le pericliteze siguranța în circulație. Acestea sunt verificate de către revizorul tehnic, de către personalul care le deservește, de către ambulanțieri care, lucrând pe ele, și ei își pot da seama foarte repede, căci sunt profesioniști în materie, dacă există defecțiuni la mașini, pe care sigur le raportează automat serviciului tehnic.
Despre deficitul de personal, acesta a adăugat: La nivelul serviciului de ambulanță avem un deficit de personal de 47%. Ne-am dori să fim cu personalul 100% normat, dar din păcate nu se poate. Nu că nu ar exista persoane, dar statul de funcții este limitat la 318 posturi.(..) Sunt situații când nu se poate asigura permanența în substații. De pildă, avem probleme în zonele Bran, Râșnov, Zărnești și Săcele-Tărlungeni. În aceste două zone substațiile lucrează alternativ, din cauza lipsei de personal. Ca să asigur permanența îmi trebuie 5 șoferi și 5 asistenți care să acopere zilele de sărbători legale, zilele de concediu ș.a.m.d. La Săcele, am 3 șoferi și 3 asistenți. La Tărlungeni am 4 șoferi, 4 asistenți și ar trebui să am în ambele câte 5 din fiecare. Sunt stații în județ în care, atunci când s-au înființat, a fost făcută redistribuire de personal din stația centrală (…) Poiana Brașov este dublată de un echipaj SMURD, astfel că acolo Ambulanța lucrează mai mult în sezonul de iarnă, cam din 20 decembrie până pe 15 ianuarie, când în Poiana sunt mulți turiști. În rest, ambulanța din Poiana lucrează mai mult pe municipiul Brașov.
Sursa: Radio România Brașov FM