Nemunca, tot mai extinsă în România
Publicat de Corina Muntean, 14 octombrie 2019, 20:47
Potrivit datelor Eurostat, anul trecut din cele 12,3 milioane de persoane cu vârsta între 18 și 64 de ani, 1,7 de milioane susțin că nu au lucrat niciodată.
Târgumureșenii sunt de acord că nu e în regulă ca tinerii să stea acasă, dar susțin că nici statul nu le oferă oportunități.
Apoi, unora nu le place să muncească, dar, paradoxal, pleacă în străinătate și prestează munci mai bine plătite pe care în țară nu le-ar fi făcut niciodată.
Au fost și oameni care au refuzat să vorbească, deranjați că sunt întrebați despre acest subiect, al muncii:
AJOFM se poate pronunța doar privitor la cetățenii luați în evidență, și care reprezintă doar o mică parte a forței de muncă românești.
Mulți alții sunt care stau acasă, în zonele rurale, sau merg în străinătate, muncesc 3-4 luni și revin acasă fără să facă nimic, remarcă directorul adjunct al AJOFM Mureș, Elisabeta Bogdan:
Sunt care stau acasă, în mediul rural, din agricultura de subzistență. Mulți nu au studii, nimeni nu a făcut o evaluare a gradului de analfabetism din această țară, nu-și mai trimit oamenii copiii la școală pentru că le e greu să se scoale dimineața, nu au ce să le pună în picioare, cu ce să-i îmbrace. O parte din tineri, după ce termină liceul, nu mai marg la facultăți, abia așteaptă să fie pe cont propriu și pleacă în străinătate, gândindu-se că acolo o să fie foarte bine, au un prieten, au o rudă, li s-a promis un loc de muncă.
Din ancheta Eurostat asupra forței de muncă, rezultă că cele 1,7 milioane de români reprezintă aproape 14% din totalul persoanelor apte de muncă. Dintre acestea, 705 mii au cel mult 8 clase, 900 mii au absolvit liceul, iar 74 mii au studii superioare, dar nu au lucrat niciodată.
Valeriu Russu