Nemulțumirile angajaților
Publicat de Corina Muntean, 27 februarie 2024, 11:23 / actualizat: 27 februarie 2024, 14:42
Că este vorba de mediul privat sau cel public, angajații români au o problemă: cea a salariilor, care nu le ajung. Mai mult de jumătate dintre angajaţi sunt nemulţumiţi de salariul pe care îl primesc în momentul de față, potrivit unui studiu care mai scoate în evidență și alte nemulțumiri ale acestora. Ce trebuie să știe angajatorii pentru a face din organizațiile lor un mediu mai atractiv pentru cei care lucrează acolo.
Majoritatea angajatorilor (86%) şi a angajaţilor (93%) sunt de acord că este necesară o revizuire a modului în care este perceput şi gestionat locul de muncă. Asta pentru că peste jumătate dintre salariaţi cred că nu au parte de suficiente oportunităţi de dezvoltare şi sunt nemulţumiţi de salariul pe care îl primesc, reiese din rezultatele unui sondaj publicat zilele trecute de www.eJobs.ro.
Potrivit sursei citate, când vine vorba despre provocările pe care le au la locul de muncă, peste jumătate dintre angajaţii intervievaţi cred că nu au parte de suficiente oportunităţi de dezvoltare şi sunt nemulţumiţi de salariul pe care îl primesc. În acelaşi timp, aproape jumătate (48%) din totalul salariaţilor care au răspuns la studiu cred că au prea multe sarcini de care se ocupă şi peste 38% sunt nemulţumiţi de pachetul de beneficii extra-salariale pe care îl primesc. „Cardul de masă, abonamentul medical privat, munca remote, programul flexibil şi cardul cadou sunt printre cele mai acordate extra-beneficii intervievaţilor. Însă, rezultatele aceluiaşi studiu arată că angajaţii şi-ar dori şi alte beneficii, printre acestea fiind: tichetele de vacanţă, al 13-lea salariu, asigurare de sănătate extinsă, teambuilding-uri, primă pentru performanţă, decontarea cheltuielilor de transport, abonament la bibliotecă, cursuri de dezvoltare profesională sau plata grădiniţei copilului”, se menţionează în studiu.
Comparând percepţiile angajatorilor cu cele ale angajaţilor, studiul prezintă diferenţe semnificative în privinţa modului în care este perceput mediul de lucru. 41% dintre angajatori spun că în compania lor, oamenii simt că accentul este pus pe starea lor de bine, însă la polul opus, tot 41% se află angajaţii care nu simt acest lucru.
Întrebaţi despre ce cred că ar trebui schimbat pentru a redefini munca, printre răspunsurile angajaţilor s-au regăsit: nevoia de mai mult respect din partea angajatorului, creşterea beneficiilor extrasalariale şi a pachetului salarial, transparenţa în proiecte şi obiective, precum şi nevoia de libertate în alegerea beneficiilor şi a mediului de lucru.
Sunt lucruri absolut normale într-o companie care pune preț pe angajat ca valoare intangibilă ce poate face diferența într-o piață competitivă.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.a