Nemulțumiri cu privire la noua variantă a legii offshore

Publicat de MIRELA ROTAR, 5 mai 2022, 07:26
Noua variantă a legii offshore, aflată în dezbatere la Senat, NU îi mulţumeşte pe deplin pe potenţialii investitori în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.
Taxarea veniturilor suplimentare şi plafonul pentru deducerea investiţiilor sunt prevederi care vor aduce probleme, au spus reprezentanţii companiilor la o dezbatere de profil.
Şi mai mult sau mai puţin voalat, atrag atenţia că sunt ţări cu un regim fiscal mult mai bun către care s-ar putea orienta – ca de exemplu Turcia, care a descoperit si ea rezerve de gaze în Marea Neagră.
Unii operatori se aşteptau la eliminarea totală a taxei pe veniturile suplimentare. În noua formulă, această taxare intervine gradual pentru tot gazul a vândut cu mai mult de 85 de lei pe megawatt. A doua problemă fiscală este faptul că operatorii nu vor putea să îşi deducă investiţiile decât în limita a 40% din impozitul pe veniturile suplimentare, în condiţiile în care se aşteptau la o deducere nelimitată, aşa cum prevede şi codul fiscal pentru alte tipuri de investiţii.
Cel mai invocat argument este faptul că acest tip de fiscalitate nu exista în momentul în care companiile au obţinut acordurile petroliere prin baza cărora au urmat ulterior investiţii. În fine, o a treia problemă o reprezintă neclaritatea din articolul 20, cel care permite statului ca în situaţii de criză să intervină pe piaţă pentru ca volumele de gaz să fi direcţionate strict către România.
Companiile spun că nu înţeleg cum guvernanţii au ajuns la aceste cifre şi prevederi şi afirmă că în întâlnirile de până acum politicienii nu au prezentat calcule şi nici studii de impact pe care să înceapă o negociere fundamentată. Ei speră ca aceste discuţii să continue, pentru a nu intra din nou într-un blocaj care nu avantajează nici investitorii şi nici economia României în ansamblu. Amintesc faptulcă în timp ce România continuă să analizeze oportunităţile, Turcia a hotărât să reducă taxarea şi va fi pregătită să pună în producţie gazele descoperite în largul Mării Negre începând cu anul 2023.