Nelu Tătaru, despre criza locurilor la ATI de la Tg.Mureş
Publicat de MIRELA ROTAR, 9 mai 2020, 18:05 / actualizat: 4 august 2020, 10:31
Unitatea de suport medical COVID-19 de tip modular pentru bolnavii cu simptomatologie moderată construită în doar 10 zile prin transformarea sălii polivalente din campusul Universității de Medicină din Tîrgu Mureș va oferi o soluție problemei cu care se confruntă în acest moment județul Mureș: lipsa locurilor la ATI pentru pacienții confirmați COVID 19 și suspecți. Constatarea a fost făcută de ministrul Sănătății Nelu Tătaru după vizita de lucru efectuată la Tîrgu Mureș alături de președintele României, Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.
Vizita de lucru vine la finalul unei săptămâni în care au apărut tensiuni între cadrele medicale ale celor două spitale din Tîrgu Mureș care tratează pacienții COVID-19. Disensiunile au apărut pe fondul locurilor ocupate în secțiile de ATI. Noua unitate de suport medical va putea rezolva problema, spune Ministrul Sănătății:
Ţin să mentionez particularitatea acestei secţii exterioare de suport COVID: din cele 90 de paturi, 20 sunt de terapie intensivă, tocmai datorită discuţiilor care existau, legate de lipsa locurilor de terapie intensivă, de capacitarea optimă a paturilor existente, precum şi de anchetele epidemiologice care să transforme un pacient suspect într-un pacient pozitiv sau negativ.
În Mureș numărul cazurilor pozitive raportate se apropie de 600, dintre care 100 sunt cadre medicale, un motiv în plus ca măsurile de prevenție la nivel național să fie respectate, consideră Nelu Tătaru.
Sunt secţii care sunt expuse: Primiri urgențe, terapiile intensive, secţiile de boli infecţioase. Precauţiile trebuie să existe în continuare, tocmai pentru că vorbim de o posibilă relaxare după 15 mai. Nu suntem într-o scădere, suntem într-o reglare a numărului de cazuri; rămânem, totuşi, la 300 de cazuri noi. Înseamnă că trebuie respectăm acele precauţii, la fel şi populaţia civilă trebuie să respecte distanţarea socială, izolarea voluntară.
Noua unitate de suport COVID din campusul UMF a fost construită în doar 10 zile cu efortul comun al autorităților și finanțare de un milion de lei de la CJ. Ea va deveni funcțională peste câteva zile.