Negocierile de la UMF Tg Mureş au eşuat.
Publicat de radiomures, 29 februarie 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 14:37
Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, s-a aflat aseară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş, unde, alături de secretarul de stat Kiraly Andras, a purtat discuţii detaliate cu partea română şi cea maghiară în ceea ce priveşte Carta Universitară.
În urma discuţiilor care au durat 7 ore, cele două părţi au propus şi formulat cinci articole care urmau să fie introduse în Cartă.
Este vorba de scoaterea la concurs de posturi pentru cadrele didactice, declararea apartenenţei etnice a profesorilor, gestionarea orelor de predare de către fiecare linie de predare, interacţiunea cu bolnavii în limbile română şi maghiară, definirea exactă a liniei de predare, şi noi alegeri pentru linia de predare maghiară.
În momentul în care ministrul educaţiei a propus Convocarea Senatului UMF Tg.Mureş în această dimineaţă pentru aprobarea şi includerea celor cinci articole în Carta Universitară, profesorii maghiari şi-au schimbat opiniile cu 180 de grade, spune rectorul în funcţie al UMF Tîrgu-Mureş, prof.univ.dr. Constantin Copotoiu.
Ministrul educaţiei, Cătălin Baba, a renunţat să mai poarte negocieri, problema urmând să fie rezolvată la nivelul Guvernului.
Potrivit lui Copotoiu, ministrul Educaţiei le-a spus reprezentanţilor universităţii că rămâne ca ministerul să propună, marţea viitoare, prin hotărâre de guvern, înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, în timp ce reprezentanţii universităţii au spus că ei nu sunt de acord, iar dacă tot va decide Guvernul, să propună înfiinţarea unui program de studiu în limba maghiară, care să se supună legislaţiei privind calitatea în învăţământul superior, adică evaluării ARACIS.
Ca urmare, Baba va propune ori înfiinţarea unui program de studiu, ori a unei facultăţi maghiare la UMF Târgu Mureş, ambele trebuind să se supună legislaţiei privind calitatea în învăţământul superior, adică evaluării ARACIS, a arătat Copotoiu.
Cristina Bulbescu