Negocierile dintre mineri și conducerea salinei Praid vor fi reluate luni
Publicat de MIRELA ROTAR, 25 februarie 2018, 15:39
După două zile de grevă, în care nu au reușit să se pună de acord cu conducerea Salrom în privința solicitărilor salariale, protestatarii au ieșit din subteran vineri, la ora 16.00.
Până luni, când vor fi reluate negocierile, minerii stau, prin rotație, la gura galeriei, în fața bazei de tratament, blocând accesul turiștilor.
Directorul general al Salinei Praid, Seprodi Zoltan, a declarat pentru Radio Tg.Mureş că dacă luni la ora 6.00 aceștia nu vor relua lucrul, va apela la instanță pentru a declara ilegală acțiunea minerilor:
Pierderile de imagine sunt enorme iar piederile materiale le pot evalua după ce se încheie protestul. Aceste pierderi le pot aprecia, atât pe cei care i-am trimis acasă și cărora nu le-am vândut bilete, și, aspect care este foarte măsurabil, cei cărora le-am dat banii înapoi deja. I-am avertizat că decizia lor va avea consecințe, au crezut că îi jignesc. Dacă nu se reia luni lucrul, declar ilegală la Judecătorie toată mișcarea asta.”
Seprodi Zoltan a mai declarat pentru Radio Tg.Mureş că urmează să se facă și o evaluare a pagubelor materiale, provocate de mineri atât prin închiderea exploatației de sare, cât și a bazei de tratament.
Reprezentantul minerilor, liderul de sindicat Kelemen Joszef, a subliniat că, dacă nu se va ajunge nici luni dimineață la un rezultat favorabil acestora, o delegație a protestatarilor va pleca la București:
Din păcate, am ajuns ca 80 la sută din angajați să aibă salariul minim pe economie. Deocamdată, stăm pe baricade cum se zice, am blocat turismul, nu producem. Am înaintat revendicările noastre către conducerea SNS și a Salinei Praid și așteptăm rezultatele. Mâine sperăm că vor începe negocierile, s-ar putea mâine la amiază să fim, câțiva reprezentanți, la București. De pierdut nu mai avem ce pierde, că minimul pe ecomonie trebuie să ni se asigure oricum.”
Protestatarilor li s-a propus renunțarea la protestul care afectează activitatea de turism, urmând ca liderii de sindicat să fie primiţi de reprezentaţi ai Ministerului Economiei şi Ministerului Muncii, dar aceştia nu au fost de acord.
Greva de la Salina Praid a început joi, când 55 de mineri au rămas în subteran.
În prezent, oamenii protestează la intrarea în mină. Activitatea este blocată, comenzile de sare către clienţi nu sunt onorate, iar turiştii nu mai pot coborî în subteran.
Valeriu Russu/Agerpres