Negocieri pentru viitorul guvern
Publicat de APETRI MARGARETA, 4 decembrie 2024, 09:48
O primă întâlnire între reprezentanţii grupului celor 4 partide pro-europene, care au şansele cele mai mari să formeze o nouă majoritate parlamentară, urmează să aibă loc în această după-amiază, după discuţiile exploratorii purtate în cele două zile de la alegeri.
Potrivit unor surse politice, liderii PSD, PNL, USR şi UDMR la care se adaugă reprezentanţi ai minorităţilor ar urma să se întâlnească la Palatul Parlamentului. Şi pe fondul unui viitor legislativ foarte fragmentat nu este exclusă varianta unui guvern din care să facă parte toate aceste formaţiuni.
Liberalii reuniţi în şedinţă au decis că vor susţine în negocierile dintre partide formarea unei coaliţii cu PSD, UDMR, USR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, arăta că structura fragmentată a noului legislativ presupune coalizarea acestor partide pentru o viitoare majoritate stabilă.
,,Pentru a asigura o stabilitate în guvernarea ţării noastre, pentru a moderniza România, pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor, PNL va susţine formarea unei coaliţii, iniţiind, participând la discuţii cu forţele politice democratice, pentru a asigura o majoritate parlamentară.”
Pe aceeaşi idee merge şi USR, care lansează în discuţii un guvern de uniune naţională, tot cu aceleaşi formaţiuni.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, spunea astăzi că în acest moment există doar decizia politică de a purta negocieri.
,,A face un guvern cu o asemenea componenţă ar însemna ca opoziţia să rămână integral în mâna celor din blocul suveranist, iar acest lucru nu este sănătos deloc pentru democraţie. Probabil că cineva va trebui să-şi asume, dintre partidele pro-europene, rolul de partid de opoziţie. În principiu, fără PSD e foarte greu ca, având în vedere ponderea din Parlament, să se construiască un guvern, dar toate scenariile sunt pe masă în acest moment.”
Pe de altă parte AUR, SOS România şi POT încearcă să creeze o mişcare numită suveranistă. Alina Stănuţă a urmărit cum se poziţionează partidele după alegerile din 1 decembrie.
Au început şi procedurile de repartizare a mandatelor în viitorul Parlament, după ce în toate secţiile de votare au fost validate rezultatele scrutinului de duminică. Întreaga procedură ar urma să se încheie până la sfârşitul săptămânii viitoare.
Noul Parlament ar urma să-şi preia atribuţiile în 20 decembrie, dată la care expiră mandatul de 4 ani al legislativului în funcţie.
Sursa: RRA