Negocieri pentru deblocarea pieței lemnului

Publicat de radiomures, 2 februarie 2016, 14:14
Blocajul a fost cauzat de hotărârea de Guvern care reglementează valorificarea masei lemnoase și care a dus la creșteri necontrolate ale prețurilor chiar și cu 300%.
În urma protestelor de săptămâna trecută, autoritățile centrale au invitat la masa negocierilor toți factorii implicați. Discuțiișe vor debuta mâine, la Zărnești, în județul Brașov.
Interesele celor 90 de firme mureșene din domeniu vor fi reprezentate de Constantin Chirilescu, președintele Asociației forestierilor și producătorilor de mobilă “Mureșul”.
Dacă nu se găsește rapid o soluție, piața lemnului va intra în blocaj total în circa 2 luni, susține Chirilescu:
De la Minister (Mediului) va participa (la negocieri) doamna Erika Stanciu, secretar de stat și șeful Departamentului Păduri. Trebuie revenit la modul de calcul care este total greșit interpretat, din punctul nostru de vedere, de Regia Națională a Pădurilor. Apoi, mai sunt chestiunile curente de care se lovesc agenții economici, cum ar fi contractul, impus unilateral, practic. Deci, vom lua Hotărârea de Guvern pe fiecare articol în parte. Atât fabricile de mobilă cât și toți actorii de pe piața lemnului încă mai trăiesc din stocuri dar dacă mai merge o lună, două așa, intervine un blocaj total pe piața lemnului. Vă dați seama, nu mai există materie primă, nu se mai taie nimic, e o chestiune foarte gravă.”
În momentul de față, costul unui metru cub de lemn din România este echivalent cu cel din Germania, cu 30 euro peste costul mediu din țările vecine României.
Din această cauză, în județul Mureș nu au mai fost organizate licitații din luna octombrie și nu au mai fost făcute tăieri decât în cantități restrânse .
În România lucrează în industria lemnului și a mobilei peste 130.000 de angajați.
Cristina Bulbescu
Foto: scara-din-lemn.ro