Negociatorii ruşi şi ucraineni au început o a patra rundă de convorbiri menită să stopeze conflictul
Publicat de MIRELA ROTAR, 14 martie 2022, 13:49 / actualizat: 10 august 2022, 21:40
UPDATE ORA 19,30
A patra rundă de negocieri ruso-ucrainene a avut loc astăzi în cea de a 19-a zi de război. S-au desfăşurat online discuţiile într-o sesiune care a durat aproximativ şase ore şi nu se ştie decât că a fost luată o pauză tehnică până mâine. În acest timp, luptele au continuat, iar de la Moscova vin veşti că atacurile se pot fi intensifica.
La negocierile de pace ruso-ucrainene reluate astăzi în regim online, cele două părţi au luat o pauză tehnică până mâine, dar vor continua activitatea în cadrul subgrupelor de lucru, ca şi pentru precizarea anumitor formulări – a anunţat pe Twitter unul din negociatorii Ucrainei, Mihailo Podoleac, consilier al şefului Cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski. Partea rusă nu a comentat desfăşurarea negocierilor, după ce în cursul dimineţii purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat desfăşurarea lor astăzi în regim de videoconferinţă. În acelaşi timp, el a declarat că Rusia nu anunţă când se va încheia operaţiunea sa militară din Ucraina, reafirmând că toate obiectivele acesteia vor fi realizate la termenele stabilite.
Dmitri Peskov a declarat de asemenea că Ministerul Rus al Apărării nu exclude posibilitatea ca Armata rusă să preia controlul asupra unor mari oraşe ucrainene ”cu asigurarea maximă a securităţii civililor.” El a precizat că este vorba de oraşele aflate practic în încercuire, cu excepţia zonelor folosite pentru coridoarele umanitar. Totodată, Dmitri Peskov a numit ”provocatoare” declaraţile consilierului Casei Albe, pe probleme de securitate, Jake Sullivan şi ale şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, că preşedintele Putin ar fi dezamăgit de avansarea lentă a trupelor ruse în acest oraşe, inclusiv Kiev.
Oficialul rus a declarat că preşedintele Putin a dat de la început ordine armatei să nu ia cu asalt marile oraşe, inclusiv Kievul unde a spus el, formaţiunile ucrainene şi-au creat poziţii defensive în zonele rezidenţiale, astfel încât luptele ar provoca mari victime în rândul civililor. În acelaşi timp, în enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică, vecină cu NATO, au continuat exerciţiile militare începute săptămâna trecută, azi, circa 500 de infanterişti marini şi apărarea de coastă exersând respingerea unui desant naval.
***
Partea ucraineană spune că aceste discuţii se vor concentra pe stabilirea unui acord de încetare a focului, retragerea trupelor ruse şi garanţii de securitate pentru Ucraina.
Asaltul Rusiei a continuat însă de dimineaţă cu bombardamente la Kiev, în care au fost lovite un bloc de locuinţe şi o fabrică de avioane.
Lupte violente se duc în regiunea separatistă Donbas, care a fost şi pretextul invaziei ruseşti.
La cea de-a patra rundă a negocierilor ruso-ucrainene, care se desfăşoară azi în regim video, părţile şi-au prezentat poziţiile precizate, discuţiile fiind intense, dar dificile, a declarat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoleak. Anterior, el a menţionat ca principale subiecte ale negocierilor: acordul de pace, încetarea focului, retragerea trupelor din Ucraina şi garanţiile de securitate pentru aceasta.
Delegaţia rusă nu a făcut deocamdată niciun fel de comentarii. În acelaşi timp, luptele continuă pe toate fronturile din Ucraina, între cele mai intense fiind luptele din zona Donbas, unde, susţin experţii militari ruşi, forţele ucrainene numără circa 100.000 de militari şi dispun de poziţii de apărare foarte puternice şi bine eşalonate.
Potrivit aceloraşi experţi, tactica forţelor ruse şi miliţiilor din Donbas vizează încercuirea largă a acestor trupe şi spargerea lor în grupări mici, ipoteză susţinută în opinia lor şi de preluarea controlului de către forţele ruse asupra oraşului strategic Izium, situat între Harkov şi Donbas. Un rol decisiv ei îl atribuie şi Mariupolului, care reţine în prezent forţe importante ale armatei ruse şi miliţiilor ruse. Pe acest fond, în zona marii aglomeraţii urbane din Doneţk au continuat lupte grele şi schimbări masive de focuri de artilerie grea şi bombardamente.
Conform autorităţilor separatiste, explozia în centrul Doneţkului a unei rachete ucrainene, posibil o rachetă tactică Tochka-U, a provocat moartea a 16 civili şi rănirea a peste 20. Autorităţile din Avdiivka, la nord-est de Doneţk, au anunţat azi-noapte un mare incendiu la Combinatul cocso-chimic din localitate, cel mai mare din Ucraina, care, potrivit autorităţilor din Doneţk, ar fi fost provocat de o unitate ucraineană în retragere. Din cauza luptelor intense, intervenţia pompierilor nu a fost posibilă, dar, potrivit ultimelor informaţii, deocamdată neconfirmate, nu ar exista riscul unei catastrofe ecologice iminente.