Ne vedem într-o zeptosecundă!

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 octombrie 2020, 16:17 / actualizat: 7 noiembrie 2020, 16:19
Oamenii de știință au stabilit cât durează cea mai scurtă perioadă de timp înregistrată vreodată – și au numit-o zeptosecundă.
Zeptosecunda, care este echivalentă cu o trilionime de miliardime de secundă, adica 0.000000000000000000001, a fost utilizată pentru a măsura cât durează pentru un foton să traverseze o moleculă de hidrogen.
Pentru a măsura această călătorie foarte scurtă, fizicianul Reinhard Dörner de la Universitatea Goethe din Germania și colegii săi au folosit razele X de la PETRA III la Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY), un accelerator de particule din Hamburg.
Rezultatele lor au fost publicate pe 16 octombrie în revista Science. Oamenii de știință speră că aceste informații vor fi utile în calculul cuantic și în superconductivitate. Singura unitate de timp mai scurtă decât o zeptosecundă este o yoctosecundă și timpul Planck.
O yoctosecundă (ys) este o septilionime de secundă. „Timpul lui Planck” este cea mai mică unitate de timp posibilă teoretic și reprezintă timpul scurs între momentul inițial al exploziei Big Bang T=0 și T=10 la puterea -43 secunde după explozia originară.
Dana Boieriu