Ne pregătim de noi creșteri de prețuri ale carburanților
Publicat de Corina Muntean, 14 septembrie 2023, 07:20
Preţul barilului de petrol a crescut miercuri, continuând avansul semnificativ din ziua anterioară, pe fondul temerilor privind producţia din Libia, reducerile de producţie ale OPEC+ şi turbulenţele macroeconomice.
Devine tot mai clar că e mai retabil să deții o mașină electrică decât una cu motor termic, din cauza incertitudinilor de pe piața petrolului. Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut ieri la circa 92 dolari per baril ajungând aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni. Similar, cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) a urcat la 89 dolari per baril. Marţi, ambele cotaţii au crescut cu aproape 2%, aproape de cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.
„Perspectivele privind cererea OPEC şi previziunile Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) privind un declin al stocurilor globale de petrol au consolidat aşteptările pieţei privind înăsprirea aprovizionării în viitor”, a apreciat Satoru Yoshida, analist la Rakuten Securities.
Furtuna severă care a afectat Libia şi a dus la închiderea a patru terminale de unde se exporta petrolul sprijină de asemenea creşterea preţului. În plus, extinderea de către Arabia Saudită şi Rusia a reducerilor de producţie până la finalul anului va duce la un deficit de aprovizionare substanţial în trimestrul patru, conform previziunilor Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), fenomene ce vor pune presiune pe prețul petrolului.
În 2022, grupul OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) a început limitarea furnizării pentru a sprijini creşterea preţului aurului negru. Decizia statelor membre OPEC+ de a reduce de la începutul anului producţia cu 2,5 milioane bpd a fost până acum compensată de livrările mai mari de la producători din afara grupului, inclusiv Statele Unite, Brazilia şi Iran. Dar din septembrie încolo, pierderile de producţie ale OPEC+ vor duce la un deficit de aprovizionare substanţial în trimestrul patru, avertizează IEA.
Instituţia estimează că lipsa reducerilor la începutul anului viitor va determina un surplus de petrol pe piaţă, deşi stocurile vor fi la un nivel scăzut, sporind riscul creşterii volatilităţii într-un mediu economic fragil. IEA estimează că anul acesta cererea globală de petrol va creşte cu 2,2 milioane bpd, în timp ce OPEC se aşteaptă la un avans de 2,44 milioane bpd.
În schimb, pentru anul viitor IEA se aşteaptă la o încetinire a creşterii cererii globale de petrol cu un milion bpd, în timp ce OPEC se aşteaptă la un avans de 2,25 milioane bpd.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.