Ne îndreptăm spre o piață de mobilitate aeriană avansată
Publicat de Corina Muntean, 20 decembrie 2021, 08:45
Paramedici cu jetpack-uri, poliție de frontieră în mașini zburătoare și muncitori care fac naveta cu drona sună mai degrabă a viziune științifico-fantastică. Dar trebuie să știți că aceste concepte fac parte dintr-o piață de mobilitate aeriană avansată (AAM) care se preconizează că va valora 17 miliarde de dolari până în anul 2025.
Pe măsură ce urbanizarea aglomerează până la insuportabil străzile orașelor, iar progresele tehnologice permit vehicule considerate a fi imposibil de realizat până în urmă cu doar câteva decenii, utilizarea cerului pentru avioane la scară mică a devenit din ce în ce mai atractivă pentru autorități și dezvoltatori. Wisk, o unitate a companiei americane Boeing Co., testează deja de patru ani Cora, o aeronavă electrică autonomă care decolează și aterizează ca un elicopter, la baza sa din Tekapo, Noua Zeelandă. Dezvoltatorul tehnologiei vrea să obțină aprobarea pentru utilizarea publică a taxiului aerian, care poate transporta doi pasageri până la 100 de kilometri la viteze de până la 150 km/h.
La rândul său, PAL-V International, cu sediul în Țările de Jos, testează autoturismul zburător cu două locuri Liberty, care are o viteză maximă de 180 km/h și o rază de zbor de 400 km. Vehiculul a primit anul acesta aprobarea pentru utilizare pe drumurile europene. Livrarea către clienți va începe în 2023, a declarat Robert Dingemanse, directorul executiv al companiei. Cu arterele presărate cu gropi și trafic auto infernal, soluția pentru a ajunge în centrul Romei de pe aeroportul Fiumicino ar putea fi, în circa trei ani, intrarea în funcțiune a unui taxi aerian electric. Compania germană Volocopter – proiectantul vehiculului – promite că va transporta călătorii de la aeroport în centrul orașului în 20 de minute, fără emisii poluante, cu o viteză maximă de 110 kilometri/oră. De asemenea, Archer Aviation a prezentat în iunie 2021 primul său taxi zburător, numit ”Maker”, într-un debut în stilul Tesla.
Compania japoneză Toyota a investit 394 milioane de dolari în Joby Aviation, un startup de taxiuri zburătoare. Aeronava Joby este un vehicul electric pilotat cu cinci locuri, cu o viteză maximă de 320 km/h și o autonomie de 240 de km la o singură cursă. Iar Toyota nu este singurul producător de automobile care privește spre cer. Iată cum, piața avansată a mobilității aeriene ar putea valora aproape 17 miliarde de dolari până în 2025 și 110 miliarde de dolari până în 2035, potrivit Allied Market Research, care sugerează că segmentul pilotat va deține mai mult de trei sferturi din cota de piață în 2025, dar segmentul autonom va crește cel mai rapid între 2025 și 2035.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.