Ne îndreptăm către o lume nu roz, ci tot mai verde

Publicat de Corina Muntean, 4 aprilie 2022, 11:00
Cel puțin asta se dorește la nivel european, unde odată cu standardele privind calitatea, eficiența și utilitatea produselor și serviciilor sunt puse în prim plan cele ecologice.
Comisia Europeană propune actualizarea normelor UE în materie de protecţie a consumatorilor în scopul de a consolida rolul acestora în cadrul tranziţiei verzi. După ce aceste norme vor fi actualizate, consumatorii vor putea face alegeri în cunoştinţă de cauză şi respectuoase faţă de mediu atunci când îşi fac cumpărăturile.
Potrivit Comisiei Europene, consumatorii vor avea dreptul să ştie pentru cât timp este proiectat să dureze un produs şi /cum şi dacă acesta poate fi reparat. Normele vor consolida protecţia consumatorilor împotriva menţiunilor nefiabile sau false legate de mediu, interzicând ‘dezinformarea ecologică’ şi practicile care induc în eroare consumatorii cu privire la durabilitatea unui produs. În ceea ce priveşte durabilitatea, consumatorii trebuie să fie informaţi cu privire la durabilitatea garantată a produselor: dacă producătorul unui bun de consum oferă o garanţie comercială de durabilitate mai mare de doi ani, comerciantul trebuie să furnizeze această informaţie consumatorului. În cazul bunurilor consumatoare de energie, vânzătorul trebuie să informeze consumatorii şi atunci când producătorul nu a oferit informaţii privind garanţia comercială de durabilitate.
Cât priveşte reparaţiile şi actualizările, comerciantul trebuie, de asemenea, să furnizeze informaţii relevante privind reparaţiile, cum ar fi punctajul privind posibilitatea de reparare, atunci când este cazul, disponibilitatea pieselor de schimb sau a unui manual de reparaţii. În cazul dispozitivelor inteligente şi al conţinutului şi serviciilor digitale, consumatorul trebuie, de asemenea, informat cu privire la actualizările de software furnizate de producător.
Conform Comisiei Europene, producătorii şi comercianţii vor decide cu privire la modalitatea cea mai adecvată de a furniza aceste informaţii consumatorului, fie pe ambalaj, fie în descrierea produsului pe site-ul internet. În orice caz, aceste informaţii trebuie furnizate înainte de cumpărare şi într-un mod clar şi inteligibil.
Totodată, au fost adăugate noi practici care sunt considerate înşelătoare în urma unei evaluări de la caz la caz, cum ar fi menţionarea viitoarelor performanţe de mediu fără angajamente şi ţinte clare, obiective şi verificabile şi fără un sistem de monitorizare independent.
În etapa următoare, propunerile Comisiei vor fi examinate de către Consiliul şi Parlamentul European. O dată ce vor fi adoptate şi transpuse în legislaţia naţională a statelor membre, consumatorii vor avea dreptul la măsuri reparatorii în caz de încălcare, inclusiv prin intermediul procedurii de recurs colectiv în temeiul Directivei privind acţiunile în reprezentare.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.