Ne îndepărtăm tot mai mult de scrisul de mână

Publicat de radiomures, 31 martie 2017, 17:25
Este o concluzie aproape unanimă, desprinsă în urma discuțiilor purtate cu mai multe categorii de mureșeni, cetățeni obișnuiți sau profesioniști.
Profesoara de limba română, Raluca Marian, recunoaște că elevii de azi mai scriu de mână doar dacă sunt obligați și mai ales la domeniile umane.
Eu evit cât mai mult contactul acesta cu calculatorul, fiindcă scriu de mână și copiii totuși, majoritatea referatelor le cerem de mână. Într-adevăr, la domeniile reale, toate portofoliile și materialele se acceptă doar în format digital. E din cauza modului în care piața muncii, oricât încercăm noi să o evităm, cere aceste abilități digitale. Fiindcă intrăm în zona aceasta, oarecum de robotizare, la scris, începe deja, din cauza unei impulsivități care ține de fiecare dintre noi, se crează o viteză a scrisului și, automat, ilizibilitate.”
Pe de altă parte, psihologul școlar, Laszlo Eniko, apreciază că, odată cu deteriorarea limbii, oamenii se vor depărta, fizic și sufletește, tot mai mult unii de ceilalți, iar tendința este ireversibilă.
În trecut scrisul de mână era folositor și în grafologoie, pentru a identifica anumite aspecte ale personalității, modalitate care, nici ea, nu va mai fi viabilă în timp.
Reducerea incidenței scrisului de mână este un simptom evident al evoluției acestor stări de lucruri, cei mai vulnerabili fiind cei tineri, recunoaște psihologul Laszlo Eniko:
În primul rând, eu cred că limba se va deteriora, într-un fel sau altul, o să facem mai multe greșeli de ortografie, sunt și prescurtările. Partea tehnologică, care eu cred că o să aducă niște schimbări în limbajul în sine, nu neapărat pozitive. Efectele deja să văd, dar nu cred că am putea opri această tendință. Cu siguranță că se va schimba contactul social, în primul rând, și nu știu unde va duce acest lucru.”
Opiniile oamenilor sunt împărțite.
Cei mai mulți au o perspectivă pesimistă în privința menținerii scrisului de mână ca modalitate semnificativă de comunicare.
Valeriu Russu