„Ne-am îndrăgostit de România, care a devenit a doua noastră casă!”

Publicat de radiomures, 18 octombrie 2017, 17:25
Este declarația făcută de comandantul Departamentului de Pompieri din Shropshire – Anglia, Steve Worrall. Acesta a subliniat că acesta este și motivul pentru care un grup de pompieri englezi și germani au decis, de 6 ani să facă 14 vizite în România, aducând 40 mașini de stins incendii și ajutoare pentru cămine de copii și bătrâni.
Zilele acestea are loc ultima vizită, în care s-au adus 5 autospeciale de stins incendii din tot atâtea localități din județele Mureș, Harghita și Alba.
Comandantul Steve Worrall subliniază că pe lângă aducerea de mașini de pompieri, există și o a latură umanitară:
Am lucrat pentru copiii dintr-o maternitate din Tg. Mureș, pentru persoane în vârstă la Sighișoara și cu orfani din Rupea, iar din acest an la căminul de la Căpuș, noul nostru proiect, împreună cu cluburile Rotary. Vom începe cu măsuri de protecție împotriva incendiilor, montând acolo 50 de alarme împotriva fumului. Apoi vom lucra la băi și toalete, ca și unele lucrări de construcție. Ne vom întoarce vineri la Căpuș, unde am adus aprope 5 tone de ajutoare, respectiv pături, haine, materiale sanitare și păpuși, iar lucrarea nostră se face împreună cu colegii de la ISU Mureș. Am tot revenit pentru că ne-am îndrăgostit de România și de oamenii săi, care au devenit a doua noastră casă.”
Steve Worrall a explicat că pentru a face rost de bani, ei le vorbesc despre situația din România unor grupuri de oameni, de la cluburile Rotary din Marea Britanie și Germania care oferă bani și obiecte.
Comandantul Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș, locotenent colonelul Călin Handrea, a arătat că până acum activitatea s-a desfășurat doar în județul Mureș și Brașov, dar din acest an ea se extinde în Harghita și Alba.
Ține și de partea financiară a fiecărei unități administrativ teritoriale și asta presupune aprobări în consililul local, mai multe demersuri și atunci ne-am extins și în celelalte județe. Cerințe sunt chiar și în județul Bihor, pe unde au trecut venind aici. Spre exemplu, doi colegi pompieri de la Târnăveni s-a dus în Anglia și au venit cu autospecialele respective. Pe de altă parte, la Centrul Materna sau la Căminul de Bătrâni din Căpuș și Sighișoara, oaspeții nostri vin și după ce pleacă ei, noi continuăm. De exemplu, colegii noștri au instalat detectoarele de fum de la Centrul Materna.”
Lt. col. Călin Handrea a subliniat că lecția pe care o predau acești pompieri din Marea Britanie și Germania, este cea a voluntariatului, aspect la care românii continuă să aibă lipsuri.
Valeriu Russu