Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Natură sălbatică din platoul rece și pâinea anului, printre câștigătorii Gastropan

Natură sălbatică din platoul rece și pâinea anului, printre câștigătorii Gastropan
Foto: Foto: Corina Muntean

Publicat de Corina Muntean, 21 aprilie 2018, 18:22 / actualizat: 21 aprilie 2018, 21:16

Tânăr, de doar 28 de ani, chef Bogdan Cozma din Brașov, care astăzi a fost încununat cu distincția pentru de cel mai bine preparat platou rece, e în domeniu numai de 4 ani.

Foto: Valeriu Russu

Foto: Valeriu Russu

Platoul său câștigător a avut numele de ”Wild nature” (Natura sălbatică).
Bogdan Cozma spune că a încercat să reproducă un cadru natural cu mușchi, licheni, pietre, crengi de copac, ca atunci când privim și gustăm preparatele, să ne inducă o stare de bine:

Ca ingrediente încadrate în ”wild nature” ar fi o serină din pulpă de iepure sălbatic, cu cremă de brânză de vaci proaspătă făcută în casă, cu lapte muls de mine, o serină din ficat de vițel cu măr verde pe blat de spanac și un mușchi file de cerb cu crustă din alune de pădure. Ca și garnitura am avut țelină umplută cu cremă de brânză făcută în casă, un mozaic din legume, o tartă de morcovi cu un blat crocant de biscuite, și o gălușcă de cartofi umplută cu peltea de gutuie.”

Pâinea anului 2018 a venit tocmai de la Constanța, de unde chef Florin Geambazu a adus cu o pâine specială, artizanală, cu așa-numiții frecăței:

Produsul se prezintă sub formă rotundă, are o coajă foarte crocantă, nu are drojdie, este o pâine cu ingredinte naturale 100%, iar în loc de drojdie am folosit așa zișii, în regiunea noastră, frecăței. Sunt acele turtițe care se vac în perioada toamnei, la culesul viilor din spuma vinului – în momentul în care vinul fermentează e adună spuma și din care se face acești minunați frecăței. Și, nu în ultimul rând, folosim o făină de calitate, nemeliorată, apă și sare, ingredientyele care se foloseau cu zeci-sute de ani în urmă.”

Ambii câștigători sunt de acord că tendința generală în ultimi ani de a merge spre produse naturale nu mai este un moft.
Este o tendință firească, tot mai evidentă la Gastropan, ce vine din necesitatea de a ne apropia din nou de natură și de tradiție.
Specialiștii din panificație, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie și HoReCa expun ultimele noutați în domeniu.

Valeriu Russu

Șase hectare de vegetație uscată au ars, azi noapte, în comuna Apold
Eveniment vineri, 18 aprilie 2025, 09:31

Șase hectare de vegetație uscată au ars, azi noapte, în comuna Apold

Pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighișoara, împreună cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență...

Șase hectare de vegetație uscată au ars, azi noapte, în comuna Apold
Piața Mare din Sibiu găzduiește, până pe 22 aprilie, Târgul de Paște
Eveniment joi, 17 aprilie 2025, 13:01

Piața Mare din Sibiu găzduiește, până pe 22 aprilie, Târgul de Paște

La Sibiu se desfășoară, până marți 22 aprilie, Târgul de Paște, în Piața Mare din Centrul Istoric. Sunt peste 50 de căsuțe din lemn cu...

Piața Mare din Sibiu găzduiește, până pe 22 aprilie, Târgul de Paște
Joia Mare – Ziua în care creștinii își amintesc de Cina cea de Taină
Eveniment joi, 17 aprilie 2025, 10:47

Joia Mare – Ziua în care creștinii își amintesc de Cina cea de Taină

Creştinii ortodocşi şi catolici sunt astăzi în Joia Mare, ziua în care îşi amintesc de Cina cea de Taină, de arestarea şi judecarea lui...

Joia Mare – Ziua în care creștinii își amintesc de Cina cea de Taină
Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la Târgu Mureș
Eveniment miercuri, 16 aprilie 2025, 13:26

Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la Târgu Mureș

Sub coordonarea Muzeului Județean Mureș, evenimentul ce va avea loc luna viitoare va reuni peste 30 de parteneri din toate zonele orașului. De la...

Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la Târgu Mureș
Eveniment miercuri, 16 aprilie 2025, 11:30

A început Târgul de Paşte al ONG-urilor

Evenimentul este organizat de Muzeul Județean Mureș, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș. Târgul este găzduit de...

A început Târgul de Paşte al ONG-urilor
Eveniment miercuri, 16 aprilie 2025, 10:37

Paştele sărbătorit la Castelul Bran

De Paște, la castelul Bran au loc o expoziţie de fotografie şi o instalaţie de obiecte ce prezintă obiceiuri pascale din localitatea Mândra...

Paştele sărbătorit la Castelul Bran
Eveniment marți, 15 aprilie 2025, 15:18

Zece proiecte realizate prin Fondul Științescu au fost prezentate astăzi la Brașov

Fundația Comunitară Brașov și Inspectoratul Județean Brașov au organizat astăzi Gala Științescu 7.0, un eveniment care celebrează pasiunea...

Zece proiecte realizate prin Fondul Științescu au fost prezentate astăzi la Brașov
Eveniment marți, 15 aprilie 2025, 15:10

Ateliere şi maraton de încondeiat ouă pentru Paşti, la Sfântu Gheorghe

O fundaţie din Sfântu Gheorghe va organiza şi anul acesta un maraton de încondeiat ouă de Paşti, cu o durată de 17 ore. ‘Noaptea...

Ateliere şi maraton de încondeiat ouă pentru Paşti, la Sfântu Gheorghe