„Naşterea lui Venus” provoacã atacuri de cord

Publicat de MIRELA ROTAR, 24 decembrie 2018, 15:21 / actualizat: 31 decembrie 2018, 8:28
Celebra capodoperã, „Naşterea lui Venus”, a artistului italian Sandro Botticelli este una dintre cele mai recognoscibile imagini din istoria artei. Realizat prin 1486 cu tempera pe pânzã, având dimensiunea de 172,5 cm x 278,5 cm, tabloul se poate admira la Galeriile Uffizi din Florenţa.
Opera o înfãţişeazã pe Venus – zeiţa romana a dragostei, frumuseţii şi a fertilitãţii, ieşind din mare ca o femeie maturã şi sosind la mal, aşa dupã cum este înfãţisatã naşterea ei în mitologia clasicã. Perfecţiunea trupului de opal al zeiţei Venus, albastrul cerului şi turcoazul mãrii în fundal provoacã însã probleme de sãnãtate unor vizitatori. Recent, impresionat de frumuseţea tabloului, un italian a suferit un atac de cord în timp ce îl privea. Bãrbatul a primit ajutor de la doi cardiologi care se aflau în apropiere şi a fost trimis la spitalul Careggi din Florenţa. Acum se recupereazã în spital şi starea lui s-a îmbunãtãţit. Se pare ca el a fost cea mai recentã victimã a „Sindromului Stendhal”.
Sindromul Stendhal este o tulburare psihosomaticã care determinã bãtãi cardiace rapide, ameteala, lesin, confuzie si chiar halucinaþii ca efect al expunerii la operele de artã frumoase. Sindromul Stendhal este denumit dupã autorul francez al secolului al 19-lea, Stendhal, care a descris experienþa lui cu acest fenomen într-o carte, în timpul vizitei sale la Florenţa în 1817 în Biserica Sfintei Cruci, unde se aflau mormintele lui Machiavelli, a lui Michelangelo şi a lui Galileo.
Deşi existã multiple descrieri ale persoanelor care ameţesc şi leşinã când vãd arta florentinã, în special la Uffizi, datând de la începutul secolului 19, sindromul a primit un nume abia in 1979, când a fost descris de pshiatrul italian Graziella Magherini, care a observat şi descris peste 100 de cazuri similare printre turiştii şi vizitatorii Florenţei.
Directorul muzeului, Eike Schmidt, a declarat ziarului „Corriere della Sera” cã au fost numeroase astfel de incidente: „Eu nu sunt doctor… dar tot ce ştiu este cã vizitarea unui muzeu ca al nostru, care este atât de plin de capodopere, poate provoca stres emoţional, psihologic şi chiar fizic. „
Dana Boieriu