N. Băciuț: ”Ziua Națională a Culturii ar trebui sărbătorită în fiecare zi”
Publicat de Rotar Mirela, 14 ianuarie 2025, 14:00
Începând din 2011, românii sărbătoresc pe 15 ianuarie Ziua Culturii Naționale, odată cu celebrarea nașterii poetului Mihai Eminescu.
Directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș Nicolae Băciuț, este de părere că asocierea lui Mihai Eminescu cu Ziua Culturii Naționale în ultimii ani a reprezentat un mare câștig în recuperarea conștiinței culturale:
,,Sunt foarte multe activități culturale organizate atât la nivel școlar, cât și universitar. Sunt localități din mediul rural în care se desfășoară activități culturale, care cred că nu sunt formale și au chiar o tentă de ofensivă a recuperării sentimentului cultural al ființei. Ziua Națională a Culturii ar trebui sărbătorită în fiecare zi, această zi de 15 ianuarie fiind un pretext. Cred că recucerim ceva din ceea ce ne definește, aspirațiile spre zonele înalte ale frumosului.”
Secretarul literal al Teatrului pentru tineret Ariel, Mariana Iordache, a remarcat faptul că tinerii nu prea vin la spectacole și nu citesc.
Instituția dorește să reia un proiect de implicare a liceenilor în spectacole de teatru-lectură, pentru a stimula interesul lor în actul cultural:
,,În ultima perioadă, tinerii de vârsta gimnaziului și a liceului nu mai citesc, folosesc doar rezumatele de pe internet. Necitind, ei nu mai au vocabular, nu mai știu să converseze între ei. Sunt și destul de puține spectacole pentru tineret. Nu avem public. Urmează în 25 ianuarie o premieră, ”Mareșala” după romanul Alinei Nelega, tot pentru gimnazii și mai în sus. Chiar avem mari emoții în legătură cu publicul. Este și preconcepția acesta că e teatru de păpuși, e pentru copii, și asta contează foarte mult.”
Românii par dezinteresați de spectacole de teatru, de muzee, concerte, ori de lectură. Unii spun că nu au timp, alții că nu au bani, iar tinerii recunosc că preferă să stea în fața telefonului:
Reprezentanții instituțiilor de învățământ, cultură și spectacole din Târgu Mureș constată că în afara unui public specializat – liceu de arte, copii sub 12 ani, elevi sau studenți cu bibliografie obligatorie – apetența pentru actul de cultură scade drastic, proporțional cu criza economică globală.
Autor: Valeriu Russu