Muzeul trebuie transformat într-un organism viu
Publicat de radiomures, 5 noiembrie 2014, 13:54
Este ideea de bază susţinută de participanţii la ediţia a III-a a Conferinţei naţionale de pedagogie muzeală ce a debutat astăzi, la Tîrgu-Mureş, în Sala de oglinzi a Palatului Culturii.
Sunt prezenţi muzeografi, profesori şi învăţători din Tîrgu-Jiu, Ploieşti, Braşov, Drobeta Turnu Severin, Galaţi şi Tîrgu Mureş.
Scopul conferinţei este valorificarea patrimoniului muzeal în funcție de programa școlară.
Muzeografii au prezentat lucrări care să-i determine pe elevi să treacă pragul unei instituţii de cultură.
Reprezentantul Muzeului Naţional de Geologie Bucureşti, dr. Dan Grigore, s-a gândit la un program interactiv prin care copiii să afle ce au de făcut în cazul unui cutremur.
Iar elevii au fost extrem de interesaţi şi au pus şi întrebări neaşteptat de mature specialiştilor, a remarcat Dan Grigore:
Ioan Cătană, conservator general la Muzeul Gorjului, vrea ca tinerii să nu uite de folclor şi să păstreze tradiţiile. Tocmai de aceea organizează un concurs în care personajul principal este un cunoscut rapsod popular local:
La conferinţa de azi a fost prezentat şi ultimul număr al unei reviste de pedagogie muzeală.
Lectorul univ. Hadrian-Vasile Conţiu de la Universitatea Petru Maior din Tîrgu-Mureş crede că aceasta poate crea o legătură între şcoală şi muzeu.
Alte teme abordate la conferinţă au fost protecţia mediului, ecosistemele de pe râul Prut, pădurea, adăpostul animalelor, efectele programului interactiv Şcoala Altfel sau Zilele Europene ale Patrimoniului.
Conferinţa Naţională de pedagogie muzeală se va încheia mâine.
Vali Russu