Muzeul UMFST expune un certificat de vaccinare împotriva variolei din 1846
Publicat de MIRELA ROTAR, 27 aprilie 2021, 10:00 / actualizat: 27 aprilie 2021, 11:21
Inițiativa Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Tg. Mureş este parte a unui proiect numit ”Exponatul lunii”.
Primul obiect de colecţie expus este un certificat care atestă vaccinarea din 1846 împotriva variolei sau vărsatul negru, boală eradicată abia în anul 1978.
Coordonatorul Muzeului UMFST, con. univ. Georgeta Fodor, a explicat că exponatul e o dedicaţie specială pentru Săptămâna Mondială a Imunizării, marcată între 24 – 30 aprilie 2021:
E un certificat în limba germană eliberat la Sibiu în 1846, care atestă vaccinarea împotriva variolei, certifică imunizarea unui copil și marchează primul vaccin pe care l-a produs umanitatea împotriva unei boli contagioase. De acolo și termenul variola vaccinae, de fapt versiunea de care sufereau vacile. Și un medic englez decide să inoculeze unui copil o formă mai ușoară de ceea ce era atunci variola vaccinae, pentru a genera răspunsul imun. Ceea ce a început mai degrabă empiric, se transformă într-o metodă științifică.
Muzeul UMFST Târgu Mureş a fost inaugurat la începutul acestui an pentru a conserva şi promova moştenirea academică locală şi se află în incinta Cetăţii Medievale Târgu Mureş, în Clădirea Manutanţei.
Voluntarii, studenţi la programul de studii Istorie, vor ghida vizitatorii şi le vor prezenta fizic zonele expoziţionale în fiecare zi de vineri, iar de luna viitoare și virtual.
Valeriu Russu