Muzeul Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Brașovului prezintă o expoziție inedită
Publicat de MIRELA ROTAR, 18 mai 2018, 09:35
Până la sfârșitul acestui an, vizitatorii pot admira documente rare despre Unire.
Muzeul Primei Şcoli Româneşti, situat în curtea Bisericii Sf.Nicolae din Piața Unirii din Brașov, invită turiștii la expoziţia jubiliară „Paşi Spre Marea Unire” , ce prezintă o colecție de documente autentice de la Marea Unire din 1918, corespondenţe, diplome oferite eroilor căzuţi în război, steagul de încoronare a regelui Ferdinand, un fragment din valtrapul lui Mihai Viteazul şi multe alte documente şi obiecte unicat. După cum arăta preotul prof.dr. Vasile Oltean, directorul muzeului brașovean, expoziția este o sinteză a istoriei naţionale canalizată pe ideea Marii Uniri.
„Paşi spre Marea Unire se cheamă expoziţia pentru că ea vrea să acopere un adevăr mare pe care l-a spus Lucian Blaga: ‘pentru evenimentul din 1918 nu a fost nevoie de o mare pregătire pentru că ne-am pregătit cu toată istoria noastră’. Pentru că, într-adevăr, toate evenimentele care s-au derulat în spaţiul nostru geografic aveau acest simbol al Marii Uniri, al Unirii tuturor românilor. ”, arăta preotul prof.dr. Vasile Oltean.
Perioada lui Mihai Viteazul este marcată în expoziţie de cele trei popasuri ale acestuia la Braşov, iar evenimentele de la 1877 sunt de asemenea evidenţiate, inclusiv prin cele 32 de comitete filantropice iniţiate în acel an la Braşov pentru a susţine efortul militarilor români implicaţi în Războiul de Independenţă, a precizat Vasile Oltean.
Şi perioada Primului Război Mondial este marcată prin documente şi obiecte referitoare la prezenţa în luptă a a tinerilor braşoveni de atunci, dar şi prin faptul că toţi profesorii şagunişti s-au înrolat în război în idealul de a face România Mare, a mai adăugat reotul Vasile Oltean, care este și autorul expoziţiei.
Vizitatorii vor admira și jurnale de front, catastife bisericeşti din vremea voievodului Constantin Brâncoveanu, documente cu referinţă directă la adunarea de la Alba Iulia din 1918, la care au participat 94 de braşoveni şi multe mărturii de la acest eveniment.
În curând va apărea şi cartea ”Paşi Spre Marea Unire”, care va avea 900 de pagini ”şi care îngemănează aceste valori de istorie naţională”, a subliniat preotul prof.dr. Vasile Oltean.
Expoziţia „Paşi Spre Marea Unire” va putea fi vizitată la Muzeul Primei Şcoli Româneşti, situat în curtea Bisericii Sf.Nicolae din Piața Unirii din Brașov, până la sfârşitul acestui an.
Vali BLAJOVAN