Muzeul iluziilor optice a poposit la Tg. Mureș

Publicat de Corina Muntean, 14 mai 2019, 16:10 / actualizat: 14 mai 2019, 17:27
Expoziția interactivă este deschisă la Muzeul de Etnografie și Artă Populară, până pe 18 mai, când începe Noaptea Muzeelor.
Evenimentul este unul educational, și nu distractiv, a ținut să sublinieze Dan Colțea , reprezentantul Asociației Astronomică ”Pluto” din Cluj-Napoca, organizatorul evenimentului:
Muzeul cuprinde două mari părți, partea de experimente, generatorul Van De Graaff, globul cu plasma, o bobină de inducție, presiune și vid, iluzii cu apă, unde și vibrații, respectiv thereminul, singurul instrument la care cântăm fără să îl atingem. Mai avem un harmonograf, peste 45 de tablouri cu iluzii explicate, niște tablouri uriașe cu animale cu care ne facem poze tridimensionale, un obiect care face să ne dispară corpul, altul care face să avem trei mâini în loc de două sau niște superbe caleidoscoape care ne fac să avem poze cu 1000 de capete ca ale noastre.
Printre exponate se numără 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, precum și o hologramă piramidală. Este prezentată și explicată și iluzia levitării.
Inițiativa își propune să arate copiilor că în spatele iluziilor nu stă magia, ci știința. Elevii de clasa a V-a ai unei școli din Tg. Mureș au perceput corect diferența:
Această expoziție itinerantă care străbate zeci de localități ale României își propune să le ofere vizitatorilor o alternativă inedită de petrecere a timpului liber, dar și le stimuleze gândirea, să înțeleagă mecanismele logice și naturale aflate în spatele iluziilor ce ne înconjoară.
Muzeul va putea fi vizitat doar pe bază de rezervare, la adresa contact@muzeuliluziilor.ro sau la numărul de telefon 0740.365.699.
Vizionările se desfășoară zilnic între orele 09:00 și 19:00, din oră în oră. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar prețul unui bilet este de 16 lei.
Valeriu Russu