Muzeul de Etnografie din Brașov investește în cercetare și conservare
Publicat de MIRELA ROTAR, 11 februarie 2022, 14:20
În urma unei investiții finanțate de Consiliul Județean Brașov, Muzeul de Etnografie din Brașov beneficiază, de curând, de un aparat de conservare de ultimă generație care va fi folosit pentru protejarea patrimoniului muzeal.
Este un aparat de tratament a obiectelor realizate din materiale naturale care elimină contaminările de pe suprafața acestora, într-un mediu izolat, lipsit de oxigen.
Aparatul este de ultimă generație și înlocuiește metodele folosite anterior, fiind superior acestora și asigurând o mai bună îngrijire a patrimoniului, afirmă directorul muzeului, Alexandru Stănescu:
Insectele, larvele, sunt ucise indiferent de stadiul in care se află, că e ou, larvă, nimfă sau insectă. Problema este că o metodă mai veche care prevedea congelarea s-a dovedit a nu fi așa de bună, cel puțin pentru materialele groase, și nu reușea să dăuneze sau să distrugă oul de insectă, ori prin acest aparat această posibilitate dispare, insectele sau fungii dispar întrucât chiar dacă s-au adaptat la temperaturi foarte scăzute, nu sunt adaptate pentru mediu anoxic.
Aparatul este al doilea de acest tip din țară și a costtat peste 130.000 de lei, dar avantajul este că nu necesită consumabile deoarece folosește numai electricitate și aer din atmosferă.
Muzeul de Etnografie din Brașov dorește să investească și în cercetare prin achiziționarea unui alt echipament, mai spune Alexandru Stănescu:
Dorim să achiziționăm un microscop performant care are atașată și o cameră video și care poate transmite în timp real ceea ce se observă cu ajutorul microscopului pe un laptop unde rezultatele pot fi vizualizate, interpretate și memorate. Muzeul de Etnografie Brașov operează în trei locații care prezintă publicului interesat aspecte din civlizația rurală și urbană din sud-estul Transilvaniei.
Exponatele pot fi văzute zilnic, de marti până duminică inclusiv, în intervalul orar 9-17.
Vlad Todoran