Muzeografii şi bibliotecarii solicită creşteri salariale
Publicat de Rotar Mirela, 15 martie 2024, 13:00 / actualizat: 21 martie 2024, 14:42
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media, afiliată la C.N.S. Cartel ALFA, consideră că OUG (nr. 128/2023) privind salarizarea personalului din unele sectoare bugetare conţine prevederi discriminatorii pentru personalul din muzeele şi bibliotecile publice.
Întâi aprilie este termenul dat de guvernanți pentru a începe procesul de creșteri salariale promise. Însă din cauza nemulțumirilor angajaților din cultură, Noaptea Europeană a Muzeelor ar putea fi boicotată în România, a arătat președintele FNSCMM, Georgel Balaci:
Principalul motiv pentru care am declanșat acest protest sunt discrepanțele salariale din domeniul ocupațional cultură și nu numai. Astfel că ne pregătim să blocăm ”Noaptea muzeelor” din toate muzeele din țară, ne pregătim să blocăm și evenimentele aflate în derulare. Suntem acum în discuție la Guvern; a fost promis de două luni, că în luna martie i se va da drumul, adică mărire salarială în două tranșe de 20 la sută – cu 8 la sută în primă fază și începând cu 1 iunie, 12 la sută a doua fază. Promisiunea a rămas pentru 1 aprilie, dar concret nu s-a făcut nimic, adică nu este scrisă ordonanța de urgență.
Balaci subliniază că pentru cei circa 7.000 de bugetari care ar urma să primească măriri salariale, efortul bugetar nu e mare.
În paralel cu mișcarea sindicală pe care o susțin în principiu, bibliotecarii din întreaga țară, prin Asociația Bibliotecarilor și Bibliotecilor din România, au avut deja discuții cu ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Directoarea Bibliotecii Județene Mureș, Monica Avram:
Noi avem promisiuni, făcute ferm ANBPR-ului, că doamna ministru va lua în calcul creșterea salariilor noastre și chiar a propus două etspe pe parcursul anului în curs. Astfel încât la final, salariile bibliotecarilor publici să ajungă la nivelul celor din bibliotecile școlare, pentru că e o discrepanță destul de vizibilă; la nivel maxim diferența ar fi undeva la 1500 de lei, brut.
În exact aceeași situație se află și muzeografii, care, prin speră că până săptămâna viitoare, vor avea un răspuns oficial unitar, a declarat directorul Muzeului Județean Mureș, Őtvős Koppany:
Normal, suntem de acord cu revendicările, salariile de la muzee și din cultură, în general, nu sunt destul de mari. Nici nu am primit majorarea ce scrie în lege, că trebuie să ne fie crescute salariile până în 2022. Deci eu sunt de acord, spun că e o așteptare justă colegilor noștri.
FNSCMM solicită Guvernului României să dispună măsurile necesare pentru eliminarea discriminării create, precizând că impactul financiar este mic, vizează maximum 8.000 de salariaţi.
În lipsa unui răspuns şi a unor măsuri clare, personalul din muzeele şi bibliotecile cu sindicate afiliate FNS CULTURMEDIA ia în calcul declanşarea tuturor formelor legale de protest, culminând cu greva generală.
Autor: Valeriu Russu