Mureșul nu mai poate fi socotit un motor al economiei în Transilvania
Publicat de Corina Muntean, 30 august 2022, 11:20
Dacă în anii comunismului realiza producții industriale record și înregistra un PIB/locuitor similare cu ale Brașovului sau Clujului, acum județul Mureș nu se mai regăsește în Top 10 al județelor bogate.
În urmă cu 20 de ani, cele mai sărace județe din România măsurate în PIB/capita erau Botoșani, Bistrița-Năsăud, Covasna și Ialomița. Între timp Bistrița și Covasna s-au dezvoltat, locul lor fiind luat acum de Teleorman și Călărași. În anul 2000, din punct de vedere al PIB/capita (măsurat în milioane de lei), pe primul loc era București (poziție în care e și azi), urmat de Constanța, Cluj și Prahova. Acestea erau secondate de județele Timiș, Brașov, Iași, Argeș și Mureș – atunci locul 9 în Top, ca moștenitoare ale realizărilor marilor platforme industriale, încă funcționale de pe vremea comunismului. Între timp economia s-a globalizat, investitorii au venit, ales, iar unii au și plecat, forța de muncă s-a restrâns, domeniile s-au diversificat, economia are acum alte priorități, iar clasamentul a înregistrat unele schimbări la ambele capete. Astfel jud. Mureș, unde investțiile de portofoliu mare au cam lipsit în ultimii 20 de ani, a dispărut dintre primele 10. Clujul a urcat pe locul al doilea, imediat după București, Timișul a urcat pe locul 3, iar Constanța a coborât pe patru. Brașovul se află acum pe 6. Nivelul PIB pe cap de locuitor exprimat la standardul puterii de cumpărare în regiunea București-Ilfov (cea mai dinamică regiune a țării) depășește în prezent cu 29% media UE-28, în timp ce în Regiunea Nord-Est, cea mai săracă din România (și a patra din UE ca nivel de sărăcie), acesta reprezintă doar 35% din media UE-28, arată un raport al Băncii Mondiale. În prezent, în afara Capitalei, niciunul dintre orașele reședință de județ ale României nu se află printre cele mai mari 100 de economii din UE, evoluția acestora fiind semnificativ inferioară celei înregistrate de alte orașe secundare din Europa de Vest. Chiar dacă Bucureștiul are un PIB pe cap de locuitor (exprimat la standardul puterii de cumpărare) mai mare decât cel raportat de Roma, Madrid sau Berlin, Germania și Franța, cele mai mari economii din UE, au fiecare câte zece orașe în clasamentul celor mai mari 100 de economii ale Uniunii. Regatul Unit, a treia economie din zonă ca mărime, are nouă orașe în clasamentul celor mai mari 100 de economii din Europa. Parisul și Londra au economii de șapte ori mai mari decât cea a Bucureștiului, arată o analiză a Hotnews. Evident și la nivel de țară, avem mult de recuperat în privința PIB-ului, acesta fiind și de 10 ori mai mic decât al economiilor menționate.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.