Mureșul ar putea beneficia de milioane de euro din Fondul pentru Tranziţie Echitabilă
Publicat de MIRELA ROTAR, 3 martie 2020, 12:52 / actualizat: 6 martie 2020, 12:36
Județul Mureș devine astfel, alături de Galaţi, Hunedoara, Gorj, Dolj și Prahova zonă de investiții prioritare.
Decizia a aparținut Comisiei Europene și se referă la susținerea zonelor monoindustriale și a celor care utilizează combustibili fosili, afectate de trecerea la o economie nepoluantă.
Europarlamentarul PSD Dan Nica a precizat că primul pas trebuie să-l facă Executivul de la București, care să emită o Ordonanță de Guvern, care să confirme decizia parlamentului European:
Acest fond are menirea de a sprijini întreprinderile puternic energointensive și regiunile cu un caracter monoindustrial. Guvernul trebuie să adopte o hotărâre prin care zonele pot intra sub incidența acestui ajutor, trebuie să întocmească proiectele necesare și să poată să le depună pentru momentul în care acest apel de cerere de proiecte este deschis. Autoritățile locale vor putea și ele să depună proiecte, și ar trebui să existe și o zonă de informare, pe care Guvernul să o facă, ar trebui organizate reuniuni în fiecare zonă, să spună fiecăruia care sunt modalitățile de a accesa acești bani, să cheme experți ai Comisiei Europene. Ținând cont de faptul că anumite state membre UE deja au anunțat că au proiectele pregătite, până la sfârșitul lunii iunie aceste proiecte ar trebui să fie gata și la noi. Cine are proiectele, va primi și banii.
Cu 757 de milioane de euro din Fondul pentru Tranziţie Echitabilă, România este, după Polonia şi Germania, a 3-a țară beneficiară al mecanismului european de susţinere a trecerii la economia neutră climatic.
În ceea ce privește impactul în teritoriu, primarul mun. Târnăveni, Sorin Megheșan spune că, în urma închiderii fostului combinat chimic, au apărut două bataluri, Carbid Fox și Bicapa deținute de firme private, iar patronii acestora trebuie să pregătească documentațiile pentru o eventuală finanțare:
Pentru a putea beneficia de sumele respective, administratorii firmelor trebuie să pregătească documentația. Fiecare stat își negociază liniile de finanțare, în cadrul bugetului alocat statului respectiv. Dar statul, când merge să ceară bani pentru mediu, pentru agricultură, ar trebui să aibă strategia făcută, anunțată în teritoriu din timp. Se termină exercițiul financiar în 7 luni de zile, și noi mai avem de atras o grămadă de bani. Pentru că la noi, până pregătești documentația și obții avizele, îți trebuie 3-4 ani.
Vicepreședintele CJ Mureș, Alexandru Câmpeanu, a precizat că după adoptarea bugetului Uniunii în toamna acestui an se vor stabili modalitățile de alocare a fondurilor și activitățile eligibile.
El speră că, dacă firmele private nu vor accesa fondurile, măcar administrațiile publice, județene sau locale să o poată face, pentru stoparea poluărilor:
Dacă pe competențele Consiliului Județean, vom putea sa accesăm astfel de fonduri, o vom face cu siguranță, și la fel sunt convins că o vor face și primăriile. Nu știm care vor fi condițiile de finanțare, e posibil ca la un moment dat, chair nefiind proprietar, să poți să accesezi niște fonduri pe considerentele de limitare a poluării. Nu pentru privați, ci pentru județ sau primăriile pentru teritoriile lor administrative, dar deocamdată discutăm despre ceva ipotetic.
Vicepreședintele CJ Mureș, Alexandru Câmpeanu, a admis că Guvernul actual nu poate da deocamdată niciun fel de ordonanțe, simple sau de urgență. El speră ca situația politică incertă să se încheie cât mai repede, pentru a nu pierde aceste fonduri nerambursabile.
Valeriu Russu