Mureș:Pandemia a dus la creșterea dependenței de tutun

Publicat de Corina Muntean, 14 decembrie 2020, 15:06
Este ceea ce au sesizat medicii pneumologi mureșeni în ultimul an, care cred că motivele ar fi stresul provocat de restricții și de starea de fapt impusă de pandemie.
În același timp, studiile Organizației Mondiale a Sănătății arată că pacienții cu COVID dezvoltă forme mai grave de boală.
În România, aproape o treime din populație fumează, iar îngrijorător este faptul că tot mai mulți tineri fac acest lucru și de la vârste tot mai mici, precizează pentru radio Târgu-Mureș șefa Clinicii de Pneumoftiziologie din Târgu-Mureș, dr. Corina Mărginean:
Observațional, pot să afirm că uitându-mă în jurul meu, foarte mulți oameni au început să fumeze iar cei care fumau puțin, fumează acum și mai mult. Există această explicație că viața noastră de aproximativ un an este mult mai stresantă și mult mai grevată de foarte multe noutăți la care unii dintre noi reușim să ne adaptăm mai bine, iar unii nu reușesc să facă aceste lucruri. Dar, încercând să controlăm stresul prin inițierea fumatului sau prin creșterea numărului de țigări, nu rezolvăm nimic. Dimpotrivă, vom adăuga stresul apariției unor boli legate de fumat.
O problemă a ultimilor ani este și utilizarea țigărilor electronice, mai ales de către tineri.
Mureșenii sunt însă privilegiați deoarece la Târgu-Mureș funcționează de 13 ani Centrul Stop Fumat, unde se pot adresa toți fumătorii, indiferent că au sau nu asigurare de sănătate.
Revine medicul pneumolog Corina Mărginean care coordonează și Centrul Stop Fumat:
Industria tutunului racolează foarte mulți tineri punând pe piață aceste dispozitive inteligente de tip IQOS și diferitele tipuri de țigarete electronice. Din păcate, folosind aceste dispozitive organismul uman își menține dependența de drogul numit nicotină. Pacienții cu covid-19 care sunt mari fumători au dezvoltat forme mai severe de boală, respectiv complicațiile de tip respirator au fost mult mai frecvente și mult mai serioase.
OMS estimează că în lume există 1,1 miliarde de fumători, dintre care 80% provin din țările slab și mediu dezvoltate, iar aproape 30% dintre fumători sunt tineri între 15 și 24 de ani.
În România se estimează că sunt peste 200.000 de consumatori de țigări electronice și peste 5 milioane și jumătate de fumători de țigarete.
Centrul STOP FUMAT de la Târgu-Mureș este singurul din Transilvania care funcționează iar cei care doresc să abandoneze fumatul se pot înscrie în program la nr. de telefon 0771 679 493 de luni-vineri în intervalul orar 9-17.
Cristina Bulbescu