Mureșenii susțin păstrarea orei de iarnă pe tot parcursul anului

Publicat de Corina Muntean, 18 februarie 2018, 14:13
Ora de vară a fost eliminată printr-o decizie a Parlamentului European, după ce la sfârşitul anului trecut, Lituania a cerut Uniunii Europene să renunţe la ora de vară. Motivul a fost că schimbarea de două ori pe an a ceasurilor îi pune în dificultate pe oameni.
Rezoluția a fost votată de majoritatea deputaților, urmând ca România și restul statelor membre să o adopte, după ce își vor da acordul.
Mureșenii susțin păstrarea orei de iarnă pe tot parcursul anului:
Psihologii și medicii sunt și ei pentru o singură oră pe tot parcursul anului. Psihoterapeutul Emese Ardelean:
Dacă-ți modifici tiparul de somn poate fi afectat ritmul cardiac. Afectarea aceasta determină dureri de cap, de la dureri de cap avem nervozitate, oboseală, disconfort, capacitate redusă de concentrare, nu ești eficient la locul de muncă, în clasă sau unde activezi, dispoziții schimbătoare. Trăim într-un ritm alert oricum și această schimbare ne-ar aduce un stres în plus. Eu sunt pentru păstrarea orei de iarnă”
Anul acesta trecerea la ora de vară ar urma să se facă în 25 martie, care va deveni ziua cea mai scurtă din an, având, practic, 23 de ore. Apoi, în 28 octombrie ar urma să se treacă la ora de iarnă.
Mecanismul prin care se schimbă ora este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a adoptat ora de vară în 1932 și a reintordus-o în 1979. Atunci s-a stabilit că în ultima duminică din martie, românii să-și dea ceasurile cu o oră înainte.
Marcela German