Mureșenii sunt chemați să-și doneze mărțișoarele vechi

Publicat de Corina Muntean, 28 februarie 2020, 20:00
Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tg. Mureș lansează o invitație mureșenilor, să doneze mărțișoarele vechi pe care le mai au prin case, pentru organiza o expoziție cu aceste obiecte tradiționale, atât de populare.
Muzeograful Laura Pop a explicat că, de trei ani, mărțișoarele se află în patrimoniul UNESCO:
La târgul tradiţional de mărțișoare din centrul Tg. Mureșului, în Piaţa Trandafirilor, circa 40 de comercianți locali, dar și din alte părți, expun mărțișoare, flori și produse artizanale și decorative din sezonul 2020.
Prețurile la mărțișoare sunt cuprinse între 3 lei și 15 lei, cele mai scumpe fiind cele artizanale, hand made, din lemn, sticlă, flori presate ori hârtie reciclată.
Oferta este și în acest an diversificată, pentru toate buzunarele, dar comercianții se plâng că vânzările lor sunt tot mai slabe:
Mărţişorul, care la origini era un șnur, ar fi fost – potrivit unei legende- tors de Baba Dochia și este un simbol al trecerii de la iarnă la primăvară, un vestitor al înnoirii. Șnurului împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, i-au fost adăugate ulterior alte ornamente.
Scopul mărţişorului este de a vesti înnoirea, speranţa, bucuria, iubirea şi concilierea în vieţile oamenilor care îl dăruiesc sau îl primesc.
Muzeograful Laura Pop, a precizat că, paradoxal, tradiția oferirii mărțișorului a dispărut din mediul rural, menținându-se doar la orașe:
Devenit o modă la oraș, firul de bumbac, uneori de argint sau de aur, este purtat drept colier şi podoabă, ţinut la piept, primit ca suvenir sau cadou.
În prezent, mărţişorul a ajuns să fie oferit şi în mediul virtual, pe platformele de socializare.
Valeriu Russu