Mureșenii preferă să cumpere locuințe noi, cu banii jos
Publicat de Rotar Mirela, 7 martie 2024, 12:20 / actualizat: 12 martie 2024, 8:22
Același trend se observă și la nivel național unde, potrivit unui studiu realizat anul trecut, 6 din 10 locuințe sunt achiziționate din resurse proprii, fără a apela la finanțare ipotecară prin bănci.
În Brașov s-au cumpărat cele mai multe locuințe din fonduri proprii. Vorbim de 7 din 10 case sau apartamente achiziționate fără credit. La polul opus găsim județul Cluj, unde 50% din locuințe au fost cumpărate așa.
În Târgu Mureș, construcțiile s-au dezvoltat mult în ultimii ani, acesta fiind și unul din sectoarele cu salariile cele mai mari, peste 5.000 de lei net.
Rămâne de văzut dacă reglementarea cu cash-ul va schimba ceva anul acesta, precizează șeful Direcției de Statistică Mureș, Ioan Matei:
În Târgu Mureș continuă să se construiască. Se construiesc locuințe noi, blocuri noi, chiar dacă populația este într-o continuă scădere. Se construiesc pentru că se și vând, altfel nu s-ar construi. Ceea ce eu spuneam de foarte mult timp, constatând la nivelul județului Mureș, anul trecut am văzut o analiză la nivel național în care și specialiștii imobiliari au ajuns la aceeași concluzie că marea majoritate a blocurilor se cumpără cu banii jos, nu cu credit. Și la Târgu Mureș este așa, din informațiile pe care eu le am, marea majoritate se cumpără cu banii jos, cel puțin deocamdată. Să vedem dacă acele măsuri cu cash-ul se vor duce și în domeniul imobiliar.
Doar în Târgu Mureș pe strada Livezeni sunt 18 blocuri de 10 etaje nou construite cu în ultimii ani.
Dacă încă în anul 2023 prețul pe metru pătrat era mai mic decât la blocurile vechi, anul acesta în schimb prețul a crescut cu 10-15%, spun specialiștii imobiliari.
O bună parte dintre acestea s-au cumpărat cu banii jos prin transfer bancar.
Investiția în locuințe pare a fi cea mai profitabilă pentru cei cu economii semnificative, într-un context de inflație și de instabilitate, precizează specialistul imobiliar din Târgu Mureș, Faluvegy Sandor:
Este o pătură socială care, într-adevăr, achită cu banii jos. Asta am simțit și noi: Asta este o investiție și care, bineînțeles, poate să aducă și un randament în cazul în care se dă în chirie. Locuințele noi construite au fost mult mai vandabile. Ele prezintă avantajul că au instalații noi, un concept nou și sunt în suprafață de 70-80 de mp. Pentru anul trecut, puteam vorbi de 1.250 -1.500 de euro metrul pătrat dar anul acesta sunt mai scumpe cam cu 8-10-15%.
Raportul unei companii de consultanță mai arată, pe baza statisticilor oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, că au crescut și creditele imobiliare contractate anul trecut.
Cine lua un credit ipotecar acum câțiva ani întorcea băncii dublul sumei împrumutate în 30 de ani. Acum, același apartament este achitat de două ori și jumătate deoarece au crescut dobânzile, dar și prețurile apartamentelor.
Autor: Cristina Bulbescu