Mureșenii, îndemnați la sport și alimentație sănătoasă

Publicat de Corina Muntean, 25 octombrie 2021, 14:27 / actualizat: 25 octombrie 2021, 20:34
Statisticile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) situează România între țările europene cu cea mai mică speranță de viață iar primele cauze de deces se referă la afecțiuni care au legătură directă cu stilul de viață și, implicit, cu alimentația.
Fructele, legumele și cerealele integrale sunt elementele esențiale ale dietei, dar și o activitate sportivă constantă.
De luna aceasta, DSP Mureș desfășoară campanii de informare în acest sens, mai ales că interdicțiile impuse de pandemie au sporit numărul cazurilor de obezitate în România.
Copiii sunt printre categoriile cele mai afectate de obezitate, precizează coordonatorul campaniei din cadrul DSP Mureș, dr. Liana David:
Campania urmărește să conștientizeze populația care sunt riscurile unei alimentații nesănătoase. Se știe că alimentația nesănătoasă este unul din cei patru factori de risc comportamentali care pot fi modificați, alături de sedentarism, fumat și consumul de alcool, și care contribuie la apariția majorității bolilor cronice. La copii, apare mai ales obezitatea care este în creștere cu consecințe asupra sănătății fizice și mentale și în apariția unor boli cronice.
Specialiștii recomandă consumul zilnic de cereale integrale, fructe și legume, acestea fiind elementele esențiale ale unei diete sănătoase.
Datele Institutului Național de Sănătate Publică arată că în anul 2019, aproape jumătate dintre români erau supraponderali sau obezi, de asemenea 18% dintre copii erau obezi.
Pe plan european, situația stă chiar mai prost, astfel că jumătate din locuitori sunt supraponderali sau obezi și 30% dintre copii.
Cristina Bulbescu