Mureșenii din preajma cuiburilor de berze sunt martori la inelarea puilor
Publicat de MIRELA ROTAR, 18 iunie 2018, 11:58
O acțiune a Asociaţiei pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” străbate începând de azi aproape 20 de localități unde sunt berze. Păsările primesc inele prin care li se poate urmări migrația.
Prima oprire a echipei de specialiști a fost în comuna Suseni de pe valea Mureșului. Localnicii au urmărit curioși inelarea și s-au interesat cum pot atrage mai multe păsări.
Reprezentantul Grupului Milvus, Iulia Vizi:
Inelăm puii de barză și îi aducem jos ca oamenii și copiii să înțeleagă ce înseamnă să trăiești lângă aceste păsări care parcurg 12.000 de km pentru a ajunge în România. Avem o listă întreagă de așteptare pentru amplasarea de cuiburi, procedura este însă mai îndelungată, de aceea am zis ca oamenii să se adreseze din timp Grupului Milvus. Trebuie să conlucrăm îndeaproape cu companiile de electricitate și autoritățile locale pentru a amplasa aceste cuiburi înainte de sosirea lor în România, pentru a nu le deranja.
La Suseni, berzelor nu le-a fost ușor anul acesta. Au fost nevoite să-și construiască de două ori același cuib, spun sătenii:
De altfel nu este un an bun pentru berze, spune președintele Grupului Milvus, Papp Tamas. Păsările au prins iarnă la sosirea în Mureș și multe au renunțat la cubărit. O altă cauză a scăderii numărului lor poate fi electrocutarea.
În unele zone crește, în unele scade populația. Ele se așează pe liniile de medie tensiune dintre localități și acolo se electrocutează foarte multe și este o problemă foarte mare la care lucrăm deja. Se montează niște materiale din plastic pe stâlpi pe linii, dar e costisitoare și durează. Sunt peste un milion de stâlpi în țară, așa că e de lucru.
În localitatea mureșeană Dumbrăvioara, unde în anii trecuți veneau în jur de 12 perechi de berze, acum mai sunt doar 7. Specialiștii spun că în România cubăresc aproximativ 6.000 de perechi de berze.
Marcela GERMAN