Mureșenii creativi pot fi finanțați pentru proiectele lor, din Fondul ”Științescu”
Publicat de radiomures, 7 octombrie 2016, 17:37 / actualizat: 8 octombrie 2016, 11:00
Lansarea oficială a Fondului Științescu Mureș a avut loc astăzi, ca inițiativă a Fundației Comunitare Mureș, în parteneriat cu Romanian-American Foundation și finanțatori locali.
Coordonatorul Fondului ”Științescu” Mureș, Ștefan Molnar, a explicat că inițiativa vine pe fondul inexistenței unor politici publice de pregătire a elevilor pentru știință.
Acesta a precizat că pentru acest an școlar, fondul total de accesat al proiectelor este de 64.000 lei, iar cea mai mică sumă pentru un proiect este de 8.000 de lei:
Copiii s-ar putea ca să lucreze într-un domeniu care în acest moment nu există. La fel, în România nu există o politică publică, pentru a încuraja ceea ce se numește STEM: știință, tehnologie, inginerie, matematică, dar și biologie, chimie, fizică și multe altele, iar angajatorii din ce în ce mai puțin găsesc oameni gata pregătiți, o dată ce aceștia termină școala, trebuie să plătească în plus ca să îi perfecționeze la locul de muncă. Fundațiile comunitare din România au lansat programul încă în 4 județe, printre care ne numărăm și noi, așa că Fundația Comunitară Mureș lansează acum Fondul ”Științescu”.”
Directorul executiv al Fundației Mureș, Gal Sandor, a explicat că termenul limită pentru proiectele primului an este 1 mai 2017:
Este un proiect care intenționăm să-l derulăm pe minimum 3 ani, avem un angajament ferm din partea finanțatorului, Fundația Româno-Americană. Noi acum închidem o etapă, constituirea fondului și lansăm un apel către profesorii din județul Mureș, să acceseze acest fond cu diferite proiecte din domeniul educației. Iar până la sfârșitul perioadei de 3 ani, avem de gând să realizăm finanțări până la 50.000 de dolari. De asemenea, încurajăm proiectele care să fie interdisciplinare.”
Fondul Științescu a mai fost înființat în județele Cluj, Sibiu, Iași, Brașov, Bihor și Prahova, unde proiectele câștigătoare s-au axat pe robotică, electronică, fiziucă, chimie sau biologie, alimentație, mediu.
El se adresează elevilor, profesorilor, ONG-urilor și firmelor dar și comunităților locale.
Detalii privind condițiile de depunerte a proiectelor, pe http://mures.stiintescu.ro/.
Valeriu Russu