Mureşenii au o putere de cumpărare sub media naţională

Publicat de radiomures, 20 ianuarie 2017, 13:32
Potrivit unui studiu realizat la nivel national, puterea de cumpărare a românilor este una dintre cele mai scăzute din spaţiul European.
Ne clasăm, astfel, pe locul 33 în funcţie de veniturile anuale disponibile pe cap de locuitor, cu 4.100 de euro.
Bucureştenii au cea mai mare putere de cumpărare, cu peste 6.000 de euro pe cap de locuitor, în timp ce doar 10 judeţe se clasează peste media pe ţară în 2016.
Judeţul Mureş este la mijlocul clasamentului, iar specialiştii spun că acest lucru se explică în primul rând prin deciziile greşite ale autorităţilor locale.
Preşedintele Federaţiei Regionale a Patronatelor IMM din Regiunea Centru, Radu Bălănean:
Asta ţine foarte mult de condiţiile locale. Am să vă dau un singur exemplu: de foarte mult timp, de când ne aducem aminte, în Tîrgu-Mureş există un aeroport, astăzi nu îl mai avem. Aveam 9 destinaţii, noi nu mai avem un aeroport. De foarte mult timp, având un aeroport, noi nu aveam nicio cursă la Bucureşti. Nu avem nici măcar vagon de dormit, vizavi de transport, iar problema autostrăzii o cunoaşte toată lumea. Tîrgu-Mureşul, din păcate, devine un oraş din ce în ce mai izolat şi, în consecinţă, devine şi judeţul din ce în ce mai izolat. Nici nu avem cum să fim în top, atât timp cât nu ne preocupăm de infrastructură şi de ceea ce înseamnă stimularea investiţiilor.”
Radu Bălănean consideră că cea mai bună soluţie este un parteneriat real între mediul de afaceri şi autorităţi, astfel încât investiţiile să fie încurajate să se dezvolte:
Soluţiile? Preocupare reală şi nu una formală din partea autorităţilor locale, respectiv judeţene, pentru a identifica posibilităţile de creştere economică, de dezvoltare a oraşului, respectiv a judeţului. Noi avem tot felul de comisii de dialog social, care nu au niciun fel de consecinţe, concret, în ceea ce înseamnă dezvoltarea oraşului. Cât timp autorităţile nu consideră comunitatea de afaceri un partener esenţial şi important pentru ca această comunitate de afaceri, firmele din Tîrgu-Mureş şi din judeţ sunt cele care aduc aport la ceea ce înseamnă fondurile de dezvoltare a oraşului, respectiv a judeţului, nu avem cum să avem o curbă ascendentă.”
Locuitorii din Bucureşti au venituri asemănătoare cu cei din Polonia, care ocupă locul 29 în Europa după puterea de cumpărare.
În 2016, România puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu aproape 12% faţă de 2015.
Raluca Creţ