Mureșenii, atenți la risipa alimentară
Publicat de MIRELA ROTAR, 29 septembrie 2021, 14:40
Astăzi este Ziua Internațională de Conștientizare asupra Risipei Alimentare, prilej pentru a trage un semnal de alarmă.
Risipa alimentară este una dintre problemele cu care societaeta contemporană se confruntă. În lume se aruncă circa 1.3 miliarde de tone de alimente pe an, adică o treime din producția globală.
Pentru a combate acest fenomen, mai multe state au emis legi care să oblige comercianții să distribuie surplusul celor nevoiasi sau să îl comercializeze la preț redus înainte de a expira.
O astfel de lege există și în România, încă din 2016, însă risipa alimentară este la un nivel ridicat, în timp ce românul de rând cumpără cam cât un african, spune reprezentantul asociației „Mai Bine”, Anca Gheorghică:
Noi risipim precum un elvețian și risipim precum un cameroonez, adică deși suntem cumva mai săraci, risipim mai mult decât alți cetățeni europeni. Dincolo de impactul economic, social și moral, având în vedere faptul că multe persoane nu se pot hrăni, există și impactul pe mediul înconjurător, deseori se întâmplă să colectăm cantități mari de fructe exotice care au deja o amprentă de carbon ridicată iar dacă risipa alimentară ar fi o țară ar fi a treia țară ca emisii de dioxid de carbon din lume.
Mureșenii spun că nu risipesc multă mâncare. Unii pentru că merg la cumpărături cu listă, alții pentru că sunt la dietă:
În România se aruncă anual aproximativ 2.5 milioane de tone de alimente, echivalentul a peste 120.000 de tiruri aliniate în coloană de la București până la Munchen.
Vlad Todoran
–