Mureș: Vântul a doborât peste 350 de hectare de pădure

Publicat de Corina Muntean, 17 februarie 2020, 16:34
Furtuna din noaptea de 6 spre 7 februarie a culcat la pământ, în județul Mureș, aproape 300.000 mc de lemn, majoritatea în zone montane, greu accesibile.
Direcția Silvică va face toate demersurile necesare pentru ca evaluarea să se facă rapid, a declarat purtătorul de cuvânt, Cătălin Gabriel Rusu:
Pe raza administrate de Direcția Silvică Mureș, a fost afectat un volum de cca 280.000 de metri cubi, din care 72.000 în pădurile proprietate private. În pădurile statului a fost afectată o suprafață de circa 355 hectare, în special la ocoalele silvice Gurghiu, Lunca Bradului și Răstolița. Direcția Silvică se va organiza în vederea punerii în valoare a acestor doborâturi de vânt, dar problema cea mai mare e că în zona de munte este un strat de zăpadă de peste 50 de centimetri, care îngreunează foarte mult aceste lucrări, urmând ca după definitivare, să obținem toate avizele necesare pentru aputea fi contractate și exploatate în termen cât mai scurt.
În Harghita, furtuna a doborât 100.000 de metri cubi de lemn, adică 10 la sută din pădurile județului deținute de Direcția Silvică Harghita, a precizat pentru RTM directorul Cătălin Mutică:
La noi, la Direcția Silvică, sunt în jur de 100.000 de metri cubi, doborâturi de vânt, asta reprezentând aproximativ o treime din cota anuală de tăiere. Dar, din informațiile pe care le am, e că la ocoalele private sunt foarte multe doborâturi de vânt, vreo 7-800.000 de metri cubi.
Proprietarii pădurilor, fie ei privați sau de stat, vor fi ajutați de Garda Forestieră Brașov să-și evalueze și să-și vândă cât mai rapid lemnul căzut, pentru a se evitat degradarea acestuia.
Specialiștii în silvicultură spun că furtunile au venit într-un moment extrem de nefavorabil, când prețul mediu al lemnului este foarte mic, 160 de lei metrul cub, iar acum va scădea și mai mult.
Valeriu Russu