Mureș: Școala online, o problemă atât în rural, cât și în urban
Publicat de Corina Muntean, 27 aprilie 2020, 17:25
În localitatea Vânători din județul Mureș, 95% dintre copii sunt de etnie romă, și cursurile la distanță sunt dificile, în condițiile în care într-o familie sunt 5-6 copii de vârste diferite.
În comună sunt aproximativ 600 de elevi, din care doar cu jumătate se lucrează bine, afirmă directoarea școlii gimnaziale, Luminița Tudosa:
E adevărat că în privința tehnologiei stau mai prost, e mediul rural și avem sate în care populația este de etnie romă mai săracă, dar totuși cu o parte din ei chiar bine lucrăm, pe grupurile acceptate și pe aplicații. Cu clasele a VII-a lucrăm pe Messenger, pe Watsapp, pe email lucrează învățătoarele sau educatoarele care țin legătura cu părinții prin telefon. Sunt 260 de copii cuprinși în grupuri de lucru. Încercăm și, chiar am reușit cu mare parte să luăm legătura, dar ceilalți nici nu și-au făcut documentații pentru programul ”Euro200”. Cei care și-au făcut în ani trecuți, au primit, cred că nici nu mai au calculatoarele acelea sau ce or fi făcut cu ele.
Primarul din Târnăveni, Sorin Megheșan, susține că nu are o situație precisă a copiilor din municipiu care nu au acces la cursuri școlare online. Edilul are în vedere permanentizarea învățării online pentru elevii din municipiu, în situațiile în care unii copii se îmbolnăvesc:
Poate niciodată nu e târziu, ar fi trebuit să ne gândim mai demult la această variantă, ca toți copiii să aibă posibilitatea să învețe de la distanță, dacă, de exemplu unii sunt bolnavi acasă. Am avut o întâlnire cu reprezentanții unei firme și sper, ca până în luna august toți elevii din municipiul Târnăveni să beneficieze o tabletă pentru a-și face temele de acasă. Nu aș vrea să mă pronunț, pentru că nu am datele exacte, vom cere date de la școli pentru a vedea numărul și situația materială a elevilor. Există în zona Combinatului chimic, Școala generală nr. 3 unde aproape 100 la sută sunt copii de etnie romă.
Directorul școlii din comuna Bahnea, Aurel Bocai, precizează că din două în două zile, cei circa 120 de elevi aflați în școlile din satele comunei sunt verificați, însă aproximativ 25 dintre ei nu au niciun fel de dispozitiv electronic, calculatoare, laptop sau tabletă. În plus, spune directorul, unii au solicitat calculatoare pe programul ”Euro 200” pe care apoi le-au vândut:
Nu avem conexiune la internet sau chiar dacă este, e foarte slabă și nu ne putem înțelege. Așa că am luat telefonic legătura cu cei care putem, prin meesenger, prin adresa lor de email sau a părinților și fiecare a doua zi verificăm temele și dăm alte lecții. M-am dus eu pe sate și am dus fișe de lecții pe fiecare grupă pentru clasele I-IV, m-am întâlnit cu 2-3 părinți și am dat ficăruia ce are de făcut. Drept urmare, vineri merg din nou, adun ce au făcut și le dau iarăși teme.
Cursurile online nu se pot realiza în toate localitățile județului, pentru că există zone fără acces la internet, neacoperite de rețelele de telefonie mobilă.
Valeriu Russu