Mureș: S-a încheiat proiectul de ecologizare a iazului batal cu reziduuri chimice

Publicat de Corina Muntean, 22 septembrie 2020, 16:30
Batalul cu o suprafață de 30 de hectare a aparținut combinatului Chimic Azomureș. Ecologizarea s-a realizat printr-un proiect european de peste 13 milioane de euro, accesat de Primăria Târgu Mureș.
Managerul proiectului Csegzi Sandor, a explicat că investiţiile de ecologizare au vizat redarea în circuitul economic a suprafeţei respective, având în vedere că iazul se încadra în categoria de depozite de deşeuri periculoase:
Am inițiat această întâlnire în urma documentului pe care l-am primit de la executant, că ei se pot ține de termenul limită de 30 septembrie pentru finalizarea lucrărilor, și să începm procedurile de închidere până la sfârșitul anlui. Din discuțiile pe care le-am avut la ministerul de resort, la un moment dat se vorbea despre 37 de situri contaminate istoric, dintre care doar Târgu Mureșul a reușit să implementeze un proiect.
Proiectul poate fi preluat și de primăriile din Târnăveni și Gornești, unde sunt bataluri cu reziduuri chimice, respectiv o fostă fermă de porci, spune primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea:
Cu echipa noastră din primărie am demarat unicul proiect din România, rezolvarea unui batal toxic, prin care am demonstrat tuturor cum se pot accesa fonduri europene. Și a rămas Primăria cu aceste 30 de hectare de teren ce pot fi folosiți ori pentru plante energofile, ori să fie amplasate panouri fotovoltaice. Prin același gen de proiect se putea face ecologizarea la Târnăveni și la Gornești, de o toxicitate foarte mare.
Primăria Târgu Mureş mai deţine un spaţiu ecologizat, fosta groapă de gunoi a municipiului, cu o suprafaţă de circa 40 de hectare, care ar putea să aibă aceeaşi destinaţie, de parc fotovoltaic.
Valeriu Russu