Mureș: Reorganizarea nu vizează administrația locală, dau asigurări sindicaliștii
Publicat de Corina Muntean, 9 ianuarie 2020, 15:21
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că există un surplus de 150.000 de oameni în administraţie și că va proceda la o reducere a personalului din ministerul pe care îl conduce, dar numai după o analiză riguroasă.
Totodată, Guvernul Orban a precizat că vrea să facă audit la instituțiile publice pentru a identifica persoanele care pot fi folosite în alte sectoare.
Angajații din administrația publică locală pot sta liniștiți, transmit sindicaliștii, pentru că eventualele reduceri ar viza doar administrația centrală.
Președintele Federaţiei Sindicatelor Proadministraţie din România, Silvia Moldovan.
Această măsură nu se referă la nivel local, se referă la nivelul ministerelor. Ei acum comasează ministerele, vor să reducă personalul, dar este foarte interesant, noi urmărim proiectele de hotărâri, și în noile organigrame pe care le au pe noile ministere, numărul angajaților este mai mare decât cel care a fost înainte, prin separarea acelor ministere.
Silvia Moldovan a subliniat pentru RTM că reducerea nu s-ar putea aplica administrației locale, unde numărul de angajați este dimensionat conform legii, iar o blocare a angajărilor nu ar afecta activitatea.
Nu ar fi posibil la nivelul administrației locale, unde dimensionarea personalului este impus în funcție de serviciu. Sigur, ar putea să blocheze posturile, la nivel național, au mai fost blocate și altă dată. Din punctul meu de vedere, nu ar fi niciun fel de tragedie, pentru că se pot descurca oamenii și serviciile pot funcționa foarte bine cu numărul actual de salariați.
În noiembrie 2019, în instituțiile și unitățile publice existau 1,2 milioane de angajați, dintre care aproape 800.000 în administrația publică centrală.
În autoritățile publice locale existau aproape 275.000 de angajați.
Raluca Creţ